«Είναι καιρός η Τουρκία να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή».
Έτσι έκλεινε η ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, που απαντούσε στους «νομικά αβάσιμους, εσφαλμένους και αυθαίρετους» ισχυρισμούς που διατύπωσε η Τουρκία δια του εκπροσώπου της στον ΟΗΕ.
Τι ήταν όμως αυτό που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών; Με επιστολή που κατέθεσε στον ΟΗΕ, στις 13 Νοεμβρίου 2019, μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου της στον Οργανισμό, Φεριντούν Σινιρλίογλου. η Τουρκία διατύπωνε επίσημες αξιώσεις για την επέκταση των θαλάσσιων ζωνών της, ακόμη και δυτικά της Ρόδου.
Η Άγκυρα κάνει λόγο για δικαιώματα της Τουρκίας να έχει θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα και δυτικά του 28ου μεσημβρινού, πρακτικά ελαχιστοποιεί όποια επήρεια έχουν τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, υπονοώντας ευθαρσώς ότι επιζητεί την οριοθέτηση με κύριο συμβαλλόμενο τη Λιβύη.
Βασικός ιδεολογικός “πατέρας” της “Γαλάζιας Πατρίδας” είναι ο υποναύαρχος Cihat Yayci, συγγραφέας βιβλίων που αναλύουν τις τουρκικές θέσεις για τα 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα “Τουρκικής θάλασσας”, που φτάνει έως και νότια της Κρήτης. Μάλιστα, ο σχετικός χάρτης τοποθετήθηκε στην είσοδο της τουρκικής Ναυτικής Ακαδημίας με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φωτογραφίζεται μπροστά του.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάγνωση της επιστολής από τον Τούρκο διπλωμάτη, είναι ότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει την περιοχή από τον 28ο έως τον 32ο μεσημβρινό ως απαραβίαστη τουρκική υφαλοκρηπίδα (σε αυτή συμπεριλαμβάνεται η μισή Ρόδος και το Καστελλόριζο με το νησιωτικό σύμπλεγμα των Ρω και Στρογγύλη) καλώντας την Ελλάδα αλλά και Τρίτες Χώρες όπως η Λιβύη ή η Αίγυπτος, να συζητήσουν για την περιοχή που βρίσκεται δυτικά της Ρόδου, δίχως ωστόσο να την προσδιορίζει επακριβώς. Η Τουρκία θέτει πρακτικά υπό συζήτηση το καθεστώς της υφαλοκρηπίδας από τα δυτικά της Ρόδου έως την Κρήτη.
Στο παράρτημα της επιστολής επισυνάπτεται και ένα νέο κεφάλαιο συντεταγμένων με τίτλο: “Πέρα από τον 28ο μεσημβρινό”. Σε αυτό τονίζεται ότι η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να καταθέσει γεωγραφικές συντεταγμένες της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, που εκτείνονται στα εξωτερικά όρια των χωρικών υδάτων των νησιών που αντίκεινται στη συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου, δεδομένου ότι τα νησιωτικά χαρακτηριστικά σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή δεν μπορούν να αποκόψουν την προβολή των τουρκικών ακτών και της υφαλοκρηπίδας.
«Όπως επανέλαβε η Τουρκία σε διάφορες περιστάσεις, η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, πέραν των δυτικών τμημάτων του γεωγραφικού μήκους 32 ° 16’18 “E, θα πρέπει να πραγματοποιείται σε συμφωνία μεταξύ των επηρεαζόμενων κρατών στην περιοχή, με βάση την αρχή της ισότητας με στόχο την επίτευξη ισότιμης οριοθέτησης. Από αυτή την άποψη, βάσει του διεθνούς δικαίου, η Τουρκία θεωρεί ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις προαναφερθείσες θαλάσσιες περιοχές ακολουθούν τη διάμεση γραμμή μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Αιγύπτου σε σημείο που θα προσδιοριστεί δυτικά των 28 ° 00’00 “E, σύμφωνα με την αποτέλεσμα των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο, μεταξύ όλων των συμβαλλόμενων κρατών, σύμφωνα με δίκαιες αρχές, λαμβάνοντας όλες τα ειδικές και σχετικές περιστάσεις βάσει του διεθνούς δικαίου», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Τέλος , απορρίπτει τον χάρτη με τις συντεταγμένες που έχει καταθέσει η Κυπριακή Κυβέρνηση από τις 25 Απριλίου 2019.
Παράλληλα, σημειώνει πως η οριοθέτηση με το «δυτικό τμήμα της ελληνοκυπριακής Διοίκησης», όπως ονομάζει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα ήταν δυνατή μόνο κατόπιν μιας συνολικής πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού.
«Η Τουρκία επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι είναι έτοιμη σήμερα, όπως και στο παρελθόν, να υποστηρίξει πλήρως την εξασφάλιση δίκαιης, ισότιμης και ειρηνικής επίλυσης όλων των υπό εκκρεμότητα ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης οριοθέτησης των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα σχετικά παράκτια κράτη που αναγνωρίζει και με τα οποία έχει διπλωματικές σχέσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να συμβάλει περαιτέρω στη σταθερότητα και την ειρήνη και ευημερία ολόκληρης της λεκάνης της Μεσογείου. Όσον αφορά στο δυτικό τμήμα της Κύπρου, αυτό θα ήταν δυνατό μόνο μετά από μια συνολική πολιτική διευθέτηση», γράφει η επιστολή.
Δείτε την επιστολή που κατέθεσε στον ΟΗΕ η Τουρκία:
Πηγή: Newsit.gr