Η τουρκική λίρα υποχωρεί σήμερα, μετά τη μείωση από την κεντρική τράπεζα του επιτοκίου ανταλλαγής της και τη διεξαγωγή δημοπρασίας ρέπος για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο εβδομάδες, αντιστρέφοντας το μέτρο σύσφιγξης της πολιτικής που είχε πάρει για να στηρίξει το νόμισμα.
Η κρίση του τουρκικού νομίσματος πέρυσι οδήγησε στη μείωση της αξίας της λίρας κατά σχεδόν 30% έναντι του δολαρίου, ενώ το 2019 σημειώθηκε περαιτέρω υποχώρησή της.
Το τουρκικό νόμισμα εξασθένησε έως το επίπεδο των 6,0860 λιρών ανά δολάριο μετά τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας, έναντι της ισοτιμίας των 6,0315 λιρών ανά δολάριο που έκλεισε χθες. Στις 13.12 (ώρα Ελλάδας) διαμορφωνόταν στις 6,0500 λίρες ανά δολάριο.
Η κεντρική τράπεζα διοχέτευσε 17 δισ. λίρες (2,8 δισ. δολάρια) σε συναλλαγές ρέπος, τις πρώτες μετά την αναστολή τους στις 9 Μαΐου, μειώνοντας το επιτόκιο της λίρας για πράξεις ανταλλαγής νομισμάτων στο 24% από 25,5%.
Τα μέτρα αυτά σημειώθηκαν, καθώς οι επενδυτές στάθμιζαν την απόφαση της τραπεζικής εποπτικής Αρχής της Τουρκίας για καθυστέρηση μίας ημέρας στον διακανονισμό αγορών συναλλάγματος άνω των 100.000 δολαρίων από ιδιώτες. Τραπεζίτες ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες για ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.
Η απόφαση των εκλογικών Αρχών για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη πυροδότησε ανησυχίες για διάβρωση της δημοκρατίας και εκνεύρισε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, συμβάλλοντας στην υποχώρηση της λίρας κατά επιπλέον 13% φέτος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ