Η κεντρική τράπεζα στην Τουρκία μείωσε σήμερα το κύριο επιτόκιό της για δεύτερο διαδοχικό μήνα, από 13% σε 12%, και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου έπεσε στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδό της.
Λίγο μετά τις 14:00 (ώρα Ελλάδας), η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος ήταν 18,38 λίρες για ένα δολάριο, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό χαμηλό ρεκόρ.
Η κεντρική τράπεζα, η οποία είχε ήδη μειώσει τον περασμένο μήνα το κύριο επιτόκιό της κατά μία μονάδα, δικαιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη και πάλι τις «αβεβαιότητες αναφορικά με την παγκόσμια ανάπτυξη και τους γεωπολιτικούς κινδύνους».
Ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος λέει ότι προκρίνει την ανάπτυξη και τις εξαγωγές σε σχέση με τη σταθερότητα των τιμών, είχε ζητήσει τον Ιούνιο νέες μειώσεις των επιτοκίων, τα οποία παρέμεναν επί μήνες σταθερά.
Αντίθετα από τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.
Συνέπεια αυτής της νομισματικής πολιτικής του, που επικρίνεται ευρύτατα, είναι ότι η τουρκική λίρα, η οποία είχε ήδη χάσει 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου το 2021, έχει χάσει από την 1η Ιανουαρίου επιπλέον 27% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Λόγω της κατάρρευσης της λίρας, ο πληθωρισμός έφθασε τον Αύγουστο στο 80,2% σε επίπεδο έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο υψηλότερος από το 1998.
Ερντογάν: Σύσκεψη για το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir
Ο πρόεδρος Ερντογάν θα συμμετάσχει αύριο Παρασκευή σε συνάντηση κορυφαίου οικονομικού επιπέδου στην Τουρκία, κατά την οποία θα συζητηθούν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir και η πιθανή επιβολή κυρώσεων, ανάφεραν στο πρακτορείο Reuters δύο πηγές που είναι ενήμερες για το θέμα.
Στη συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλους, θα συζητήσουν τις συμφωνίες με τη Ρωσία, τις τρέχουσες σοβαρές διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και την γενική οικονομική κατάσταση, δήλωσαν οι πηγές τηρώντας την ανωνυμία τους.
Δύο ιδιωτικές τουρκικές τράπεζες, η Denizbank και η Isbank, σταμάτησαν την χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir αφότου η Ουάσιγκτον επέκτεινε τις κυρώσεις που επέβαλλε στην Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, στοχεύοντας μεταξύ άλλων των επικεφαλής της οντότητας που διαχειρίζεται το ρωσικό σύστημα πληρωμών.
Η Άγκυρα ως μέλος του ΝΑΤΟ έχει ταχθεί κατά των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία και διατηρεί στενούς δεσμούς τόσο με την Μόσχα όσο και με το Κίεβο, γείτονες της στην Μαύρη Θάλασσα. Επίσης έχει καταδικάσει την ρωσική επέμβαση και στέλνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία ως μέρος μιας διπλωματικής εξισορρόπησης.
Ωστόσο, οι δυτικές χώρες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τους αυξημένους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, λένε διπλωμάτες, ιδίως μετά από αρκετές συναντήσεις μεταξύ του Ερντογάν και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο Ουζμπεκιστάν.
Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών με Κάρτες της Ρωσίας δήλωσε ότι οι τραπεζικές κάρτες Mir συνεχίζουν να λειτουργούν στην Τουρκία, παρά την αναστολή τους από τις δύο τράπεζες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters