Τουρκία: Η διπλωματία της χώρας κατέρρευσε εξαιτίας του Προέδρου Ερντογάν

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταφέρει να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην εξωτερική πολιτική και την αμυντική διπλωματία της χώρας του, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι αναλυτές να του επιρρίπτουν προσωπικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια η Τουρκία.

Ο Τούρκος αναλυτής Taha Akyol ήταν κατηγορηματικός στις δηλώσεις που έκανε στην τουρκική εφημερίδα Karar, λέγοντας πως η ορθή και κύρια αρχή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ήταν η σύνδεση της με την Δύση, που υφίσταται εδώ και 200 χρόνια, απορρίπτοντας παράλληλα το σινορωσικό άξονα ως μια βιώσιμη εναλλακτική αυτής.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος [για την τουρκική εξωτερική πολιτική] παρά η επιστροφή στην προηγούμενη σχέση της χώρας με τη Δύση, μακρικά από ιδεολογικές και συναισθηματικές αγκυλώσεις».

Η αρχή της «στροφής» στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική

Το γεγονός ότι το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου Ερντογάν είχε λάβει περίπου το 50% των ψήφων στις εκλογές του Ιουνίου 2011, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει μια τεράστια έκρηξη αυτοπεποίθησης στο κυβερνών κόμμα, για να χαράξει και να εφαρμόσει σταδιακά μια πιο αυταρχική εσωτερική πολιτική, που είχε προεκτάσεις εμμέσως και στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να συνδυαστεί και το φαινόμενο της Αραβικής Άνοιξης, που δημιούργησαν προσδοκίες στην Τουρκία και για μια αλλαγή στην διπλωματία και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Σε ό,τι αφορά τα τωρινά δεδομένα, η λαϊκή υποστήριξη προς το κυβερνών κόμμα AKP είναι χαμαηλή, όπως δείχνουν τα στοιχεία και τα δεδομένα πρόσφατων δημοσκοπήσεων.

Ο Τούρκος αναλυτής τονίζει ωστόσο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει ευθύνη για την πορεία που έχει πάρει η Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα πολύ δύσκολο σημείο εξαιτίας αυτών των πολιτικών που προαναφέρθηκαν, που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί η χώρα να προσελκύσει εξωτερικούς πόρους και στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι η χώρα είναι διπλωματικά απομονωμένη, αφού ακόμα και οι Παλαιστίνιοι δεν τάσσονται υπέρ της Άγκυρας στα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου.

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία αρχείου Reuters