Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν σήμερα 33 μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας για πιθανούς δεσμούς με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, όπως γράφει η Hurriyet.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συλληφθέντες είναι ανάμεσα στα 101 μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από τους εισαγγελείς της Άγκυρας στο πλαίσιο έρευνας, η οποία εκτείνεται σε 21 τουρκικές επαρχίες.
Η Hurriyet προσθέτει ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας ταξίαρχος και πέντε συνταγματάρχες.
Η επιχείρηση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης έρευνας που διεξάγεται στην Τουρκία για την εισχώρηση του κινήματος Γκιουλέν στην δομή της ιεραρχίας της Τουρκικής Αεροπορίας.
Τα 78 από τα 101 μέλη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας είχαν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ άλλοι 23 είχαν απολυθεί εξαιτίας υποψιών για σχέσεις τους με το κίνημα Γκιουλέν.
Οι αρχές πραγματοποιούν συστηματικά τέτοιες επιχειρήσεις εναντίον φερόμενων υποστηρικτών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 κατά την οποία σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι. Ο Γκιουλέν διαψεύδει κάθε ανάμειξη.
Διαβάστε ακόμα τα πάντα για τις τελευταίες εκκαθαρίσεις στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις:
-Τουρκία: Συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις στον στρατό ο «Σουλτάνος» Ερντογάν πριν τις εκλογές.
-Τουρκία: Νέες εκκαθαρίσεις στο στράτευμα, ενώ ο Ερντογάν επισκέπτεται την Βρετανία.
-Τουρκία: Εκκαθαρίσεις και στο ναυτικό με τις ευλογίες του «Σουλτάνου».
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, περισσότερα από 50.000 πρόσωπα έχουν συλληφθεί και περισσότερα από 140.000 απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα σε όλη τη χώρα.
Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται 7.500 στρατιωτικοί, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Περισσότεροι από 7.500 άλλοι στρατιωτικοί έχουν εξάλλου αποστρατευθεί.
Η Πολεμική Αεροπορία έχει πληγεί ιδιαίτερα απ’ αυτές τις διώξεις, καθώς οι αρχές εκτιμούν πως πολλοί από τους επικεφαλής του αποτυχημένου πραξικοπήματος προέρχονταν από τις τάξεις της.
Εκτός από τους υπόπτους ως οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, οι διώξεις αυτές έπληξαν επίσης πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα ενημέρωσης που τον επικρίνουν και υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Hurriyet Daily News και Anadolu Agency.