Τουρκία: Εξοπλίζει την αστυνομία με στρατιωτικά επιθετικά ελικόπτερα T129 ATAK [pic]

Η Τουρκία εξοπλίζει τις αστυνομικές δυνάμεις της με στρατιωτικά επιθετικά ελικόπτερα, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σόιλου, ο οποίος σε ανάρτηση του στο Twitter ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ερντογάν για την προμήθεια επιθετικών ελικοπτέρων τύπου T129 ATAK, μια κίνηση που προβληματίζει αρκετούς στο εσωτερικό της χώρας.

Το πρώτο ελικόπτερο τύπου Τ129 ΑΤΑΚ παραδόθηκε στις δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας, με τουρκικό δημοσίευμα της Ahval να αναφέρει ότι η Τουρκία συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί όλο και περισσότερο τις αστυνομικές δυνάμεις της μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εσωτερικών Σόιλου ανακοίνωσε την προμήθεια του επιθετικού στρατιωτικού ελικοπτέρου με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  όπου εξέφρασε τις «ευχαριστίες» του στον Πρόεδρο Ερντογάν.

Αυτό όμως που τονίζει το δημοσίευμα της Ahval είναι η τάση «μιλιταρισμού» που διέπει τις δυνάμεις καταστολής στην Τουρκία, με την προμήθεια αυτού του ελικοπτέρου να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενώ αναλυτές προειδοποιούν ότι τέτοιου είδους στρατιωτικά εξοπλιστικά προγράμματα μπορεί να υλοποιηθούν στο μέλλον για την αστυνομία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία αυτών των συστημάτων είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, εκεί που είναι πολύ μεγάλο το κουρδικό στοιχείο, με φόντο τις πρόσφατες εξελίξεις στην «αντι-κουρδική» ρητορική και πρακτική της Άγκυρας, με αφορμή τους 13 νεκρούς Τούρκους στο βόρειο Ιράκ.

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία Twitter