Τουρκία: O Eρντογάν υποδέχθηκε τον ηγέτη της Χαμάς

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Χαμάς, Χαλίντ Μεσάλ συναντήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός, τον πρόεδρο της Χαμάς τον υποδέχθηκε στην κατοικία του στην Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο άνδρες συζήτησαν το Παλαιστινιακό ζήτημα αλλά και το ενδεχόμενο της επίσκεψης του Ερντογάν στα Παλαιστινιακά εδάφη. Ερντογάν και Μεσάλ τελευταία φορά είχαν συναντηθεί στιν 18 Ιουνίου.
Ο τούρκος πρωθυπουργός από τις αρχές του 2013 είχε τονίσει πως θα επισκεφθεί τη Γάζα τον Μάϊο του 2013. Η επίσκεψη αυτή όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ καθώς πιθανότατα οι συστάσει του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι προς τον τούρκο ομόλογο του Αχμέτ Νταβούτογλου όπως και του Μπαράκ Ομπάμα στον Ερντογάν, για αναβολή της επίσκεψης στο μέλλον έπιασαν τόπο. Όλοι φοβόταν την αντίδραση του Ισραήλ και το ενδεχόμενο πρόκλησης κρίσης ανάμεσα στην Άγκυρα και το Τελ Αβίβ.
Οι εξελίξεις και στην Αίγυπτο ήταν από τα βασικά θέματα της συνάντησης καθώς ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμαντ Μόρσι ήταν βασικό υποστηρικτής της Παλαιστινιακής Χαμάς όπως και ο Ερντογάν στήριζε τον Μόρσι. Η ανατροπή του και παρουσία της νέου καθεστώτος του στρατηγού Σίσι έχουν αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή και ο Ερντογάν προσπαθούν να βρουν τρόπους συνεννόησης κάτω από τις νέες συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευθεία πρόκληση Ερντογάν προς Ισραήλ » Ας αναγνωρίσουμε την Παλαιστίνη».

«Για το φυσικό αέριο θα μιλήσουμε με την Τουρκία»! Βόμβα από Ισραήλ,μετά τη συγνώμη Νετανιάχου