Η Τουρκία βρέθηκε προ τετελεσμένων την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Καναδάς, σύμμαχος της στο NATO, αποφάσισε να επιβάλλει εμπάργκο στην προμήθεια στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού, με αποτέλεσμα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει την αναθεώρηση και ενδεχομένως την άρση του.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Καναδάς συνεργαζόταν με την τουρκική αμυντική βιομηχανία στην παραγωγή των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων με στρατιωτικούς αναλυτές να εκτιμούν αρχικά ότι το καναδικό εμπάργκο όπλων θα έχει τρομερές συνέπειες για την Άγκυρα και κατ’ επέκταση για τα τουρκικά drones.
Ωστόσο, αυτή την άποψη δεν τη συμμερίζεται ο Άαρον Στάιν, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής της Φιλαδέλφεια, ο οποίος θεωρεί πως το καναδικό εμπάργκο όπλων είναι απίθανο να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην τουρκική παραγωγή drones ούτε θα προκαλέσει κάποια «οικονομική καταστροφή».
H tτουρκική αμυντική βιομηχανία στα drones
Ο αναλυτής εξηγεί ότι η βιομηχανία όπλων της Τουρκίας αυξήθηκε από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα, συμπεριλαμβανομένων των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εξαγωγές, από τότε που το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία το 2002.
Σημείο αναφοράς είναι η κατασκευάστρια εταιρεία των TB2 Bayraktar, που ανήκει στον γαμπρό του Τούρκου Προέδρου και αποτελεί «σήμα κατατεθέν» για τις τουρκικές εξαγωγές σε drones, αφού χρησιμοποιήθηκαν ευρέως σε πρόσφατες στρατιωτικές μάχες όπως στη Λιβύη, τη Συρία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Αυτό που τα βοηθάει να ξεπεράσουν τα εμπόδια του καναδικού εμπάργκο είναι ότι τα drones μπορούν να παραχθούν με χαμηλό κόστος, επιτρέποντας ακόμα και με τα τωρινά δεδομένα την αδιάλειπτη παραγωγή τους αλλά και την εξαγωγή τους.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η Ουκρανία, μια χώρα που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε κλιμακούμενη ένταση και αντιπαράθεση με τη Ρωσία, τον κύριο αντίπαλο του NATO, άρα και του Καναδά. Συνεπώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως θα κινηθεί η Άγκυρα ως προς την διαρκή και αδιάλειπτη ανάπτυξη των drones της μεσοπρόθεσμα.
Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία αρχείου