«H Toυρκία έμεινε μόνη με την τραγική εξωτερική πολιτική»

 
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Την τραγική θέση που βρίσκεται η τουρκική εξωτερική πολιτική αναδεικνύει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet με αφορμή τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγάν εναντίον του Ισραήλ και τις σκληρές απαντήσεις τις οποίες έλαβε η Άγκυρα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
« Κόπηκαν οι κάβοι» είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδα που αναφέρει πως « η Τουρκία έμεινε μόνη καθώς κάνει δηλώσεις πιο σκληρές από τη δύναμη της , δημιουργεί προβλήματα με όλους, δημιουργεί θρησκευτικές και δογματικές διχόνοιες, εφαρμόζει εξωτερική πολιτική που είναι απομονωμένη από τους άλλους, ».
Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αχμέτ Νταβούτγλου και ο Αμντουλάχ Γκιουλ συσκέφθηκαν για να αναθεωρήσουν την εξωτερική πολιτική τη Τουρκίας καθώς διαπιστώνουν πως η Άγκυρα απομονώθηκε λόγω της στρατηγικής της στο θέμα της Αιγύπτου.

Παράλληλα σύμφωνα με την εφημερίδα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που έχουν μεγάλη εμπειρία ζητούν την άμεση αλλαγή της πολιτικής σχετικά με την Αίγυπτο, η Τουρκία στηρίζει μόνο τον Μόρσι, καθώς τονίζουν πως σε περίπτωση συνέχισης της η Τουρκία θα αντιμετωπίσει προβλήματα με την Ιορδανία, τον Λίβανο και άλλες χώρες.
Οι αρχές της Αιγύπτου δείχνουν την αντίδραση τους στη στάση του Ερντογάν και συνεχίζουν να κρατούν τους τούρκους δημοσιογράφους της τουρκική κρατικής τηλεόρασης και δεν απαντούν στις κλήσεις των Τούρκων διπλωματών. Χθες Αιγύπτιοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο γραφείο του πρακτορείου ειδήσεων ΙΗΑ στο Κάιρο και συνέλαβαν τους εργαζόμενους.