Τουρκία: Εκκαθαρίσεις και στο ναυτικό με τις ευλογίες του «Σουλτάνου»

Ακάθεκτες συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις από το καθεστώς Ερντογάν. Με εισαγγελική εντολή πραγματοποιούνται δεκάδες νέες συλλήψεις.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 19 στελέχη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε επτά επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Άγκυρας, για την πιθανή διασύνδεση τους με το κίνημα του Ιμάμη Γκιουλέν (FETO), την ομάδα που κατηγορείται ότι υποκίνησε αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά από εντάλματα που εξέδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας για 34 υπόπτους – 31 από τους οποίους υπηρετούσαν ως αξιωματικοί στο τουρκικό ναυτικό, συμπεριλαμβανομένων πλοιάρχων και αντιπλοιάρχων.

Αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη για να συλλάβει τους υπόλοιπους υπόπτους, ανέφεραν οι πηγές – που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω των περιορισμών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκαν 300 εντάλματα σύλληψεις για εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς του Τουρκικού Στρατού.

Ενώ, χθες 14 Μαΐου, άλλοι 86 στοχοποιήθηκαν από την Τουρκική δικαιοσύνη.

Το κίνημα Κίνημα Γκιουλέν (FETO) και ο ηγέτης του με έδρα τις ΗΠΑ Fetullah Gulen κατηγορούνται από την Τουρκική Κυβέρνηση ότι ενορχήστρωσαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, το οποίο προκάλεσε των θάνατο 250 ανθρώπων και 2.200 τραυματίες.

Η Άγκυρα κατηγορεί επίσης το κίνημα Κίνημα Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από μια μακρόχρονη εκστρατεία για την ανατροπή του κράτους μέσω της διείσδυσης των τουρκικών θεσμών, ιδίως της στρατιωτικής, αστυνομικής και δικαστικής εξουσίας. 

Πηγή Anadolu Agency.