Τουρκία – δημοσκόπηση: «Να μείνουμε μακριά από το Αφγανιστάν» ζητά η πλειοψηφία

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll, το 61,6 % των Τούρκων πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να αποσύρει από το Αφγανιστάν τα υπάρχοντα στρατεύματά της που είχαν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Αν και χαμηλότερα από τα εθνικά στοιχεία, η βάση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος μπλοκ συμφωνεί επίσης: Περίπου το 46,7 % των ψηφοφόρων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το 64,8 % των ψηφοφόρων του κυβερνητικού εταίρου, του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), πιστεύουν ότι η Τουρκία πρέπει να φύγει από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε στο Twitter ο ιδιοκτήτης της Metropoll, Özer Sencar.

Η δημοσκόπηση που έγινε τον Ιούλιο έδειξε αύξηση 14,6 % στο «στρατόπεδο» υπέρ της αποχώρησης, σε σύγκριση με τα ποσοστά του περασμένου Ιουνίου, ανέφερε η ημερήσια εφημερίδα BirGün.

Η υποστήριξη για την ανάληψη από την Τουρκία του καθήκοντος να υπερασπιστεί το αεροδρόμιο της Καμπούλ παρέμεινε στο 38,5 % στη μελέτη του Ιουλίου, ενώ το 50 % των Τούρκων δήλωσε ότι ήταν αντίθετο στην ιδέα. Μόνο το 11,5 % δήλωσε ότι δεν είχε προτίμηση.

Από το κυβερνητικό μπλοκ, το 53,9 % των ψηφοφόρων του AKP και το 67,5 % των ψηφοφόρων του MHP τάσσονται υπέρ της άποψης να υπερασπιστούν τουρκικά στρατεύματα το διεθνές αεροδρόμιο Hamid Karzai.

Εν τω μεταξύ, συνολικά, η Metropoll διαπίστωσε ότι το 56,9 τοις εκατό των Τούρκων πιστεύει ότι η τουρκική «ανάγνωση» του Ισλάμ είναι διαφορετική από αυτή των Ταλιμπάν.

Περίπου το 27,1 % των ψηφοφόρων του AKP δήλωσε ότι οι δύο αντιλήψεις ήταν οι ίδιες, ενώ μόνο το 5,9 % του MHP συμφώνησε.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το 66,5 % των Τούρκων τάσσεται υπέρ του πλήρους κλεισίματος των συνόρων για τους μετανάστες. Περίπου το 82,3 % των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) έχει την ίδια γνώμη, καθώς και το 85 % των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Good Party (İYİP). Η υποστήριξη του κυβερνητικού μπλοκ για το μέτρο ανέρχεται στο 60 τοις εκατό.

Σε εθνικό επίπεδο, μόνο το 24,4 % των Τούρκων πιστεύει ότι τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά.

Πηγή: AhvalNews