Toυρκία: «Δεν καταργούμε τη στρατιωτική θητεία»

 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Νετζντέτ Οζέλ, απέκλεισε το ενδεχόμενο της άμεσης κατάργησης της υποχρεωτικής θητείας στην Τουρκί όμως τόνισε πως βασικός στόχος της Τουρκίας είναι η εγκαθίδρυση επαγγελματικού στρατού.
« Πρόσφατα μειώσαμε τη στρατιωτική θητεία σε 12 μήνες( σ.σ. από 15 μήνες). Αυτή η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που είχαμε με τον πρωθυπουργό και ηδη ανακοινώθηκε από τον ίδιο. Για την ώρα δεν υπάρχει σχέδιο κατάργησης της υποχρεωτικής θητείας. Όμως μελλοντικός στόχος μας είναι η μετατροπή των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επαγγελματικό στρατό. Όμως με τις σημερινές συνθήκες θα συνεχίσουμε σε αυτό το μεικτό σύστημα» δήλωσε ο Οζέλ.
Ο τούρκος αρχηγός δήλωσε πως με τη μείωση της διάρκειας της θητείας θα υπάρξουν κάποια κενά τα οποία θα καλυφθούν με σωστό σχεδιασμό. Ο Οζέλ μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψη του στη Βοσνία –Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο και τόνισε πως « τα Βαλκάνια έχουν αξία για μας. Είμαστε χώρα των Βαλκανίων. Τα θέματα της ασφάλειας της περιοχής αφορούν κι εμάς γι’αυτό η ειρήνη και η σταθερότητα των Βαλκανίων μας αφορά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρκία – Θητεία: Μείωση στο ποσό εξαγοράς της

Οι Τούρκοι θέλουν στρατιωτική θητεία υποχρεωτική