Η Τουρκία συνεχίζει απτόητη τις επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, που στο πρόσωπο των SDF, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων – η πλειοψηφία των οποίων απαρτίζεται από μαχητές του κουρδικού YPG – βρήκε το καλύτερο σύμμαχο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα 28/1/2025 ότι σκότωσε 13 Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία και δύο στο Ιράκ.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι Κούρδοι μαχητές που «εξουδετέρωσε» στη Συρία ανήκαν στο εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και στην πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας.
Terörist neredeyse hedefimiz orası!
Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde tespit ettiği 2 PKK’lı terörist ile Suriye’nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı bölgelerinde belirlenen 13 PKK/YPG’li terörist etkisiz hâle getirildi.
Terörü… pic.twitter.com/yQ9LckvMzy
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) January 28, 2025
Η Τουρκία θεωρεί πως το PKK και η YPG είναι ταυτόσημες οργανώσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τις θεωρούν ξεχωριστές και έχουν θέσει υπό απαγόρευση το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, όμως στρατολόγησαν τη YPG ως κύρια σύμμαχό τους στη Συρία, στην εκστρατεία εναντίον του ISIS.
Η Τουρκία ζητάει από την Ουάσινγκτον να αποσύρει την υποστήριξή της προς τη YPG και έχει εκφράσει την ελπίδα ότι ο Τραμπ θα αναθεωρήσει την πολιτική που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν 2.000 στρατιώτες στη Συρία οι οποίοι πολεμούσαν στο πλευρό των SDF και της YPG.
Η σημερινή πληροφορία για μεγάλες συγκρούσεις είναι η δεύτερη μέσα σε διάστημα μερικών ημερών: η Τουρκία είχε ανακοινώσει επίσης την Κυριακή ότι σκότωσε 13 Κούρδους μαχητές. Οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στη Συρία έχουν επανειλημμένα πολεμήσει εκεί εναντίον Κούρδων μαχητών μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ τον περασμένο μήνα.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ