Επειδή στην Ελλάδα έχει γίνει καθεστώς οι δημοσιογράφοι να απειλούνται κάθε μέρα με αγωγές και μηνύσεις ακόμη και από τη Χρυσή Αυγή και τους έξαλλους οπαδούς της η αντίδραση τουρκικής εφημερίδας έναντι του Ερντογάν ίσως θα έπρεπε να αφυπνίσει την μονίμως “κοιμισμένη” ΕΣΗΕΑ σ΄ αυτό το ζήτημα. Το οποιο έχει πάρει διαστάσεις τρομοκρατίας ,εκφοβισμού και λογοκρισίας στην Ελλάδα.
Στη Τουρκία λοιπόν δημοσιογράφος της εφημερίδας Ταράφ έκανε αγωγή στον Ερντογάν ο οποίος έχει κυριολεκτικά εξοντώσει τον Τύπο με τον ίδιο τρόπο. Με αγωγές στις οποίες ζητά εκατομμύρια!
Στην αγωγή που έκαναν εναντίον του Ερντογάν ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Μπαρανσού και η εφημερίδα Ταράφ, αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός Ερντογάν διέπραξε τα αδικήματα της συκοφαντίας, προσβολής και απόπειρας επηρεασμού δίκαιης εκδίκασης.
Ο Μεχμέτ Μπαρανσού που δέχτηκε την επίθεση της κυβέρνησης όταν δημοσίευσε την είδηση πως “η απόφαση “τελειώματος” του Γκιουλέν λήφθηκε το 2004”, υπέβαλε μήνυση κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συκοφαντία, προσβολή και απόπειρας επηρεασμού δίκαιης εκδίκασης. Επίσης η εφημερίδα Ταράφ υπέβαλε αγωγή 50 χιλιάδων λιρών.
Ο Μεχμέτ Μπαρανσού στοχοποιήθηκε όταν δημοσίευσε την είδηση με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός , το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και η ΜΙΤ να υποβάλλουν ξεχωριστές μηνύσεις κατά του Μπαρανσού και της εφημερίδας Ταράφ.
Σε είδηση από την Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της πρωθυπουργίας της 2/12/2013 αναφερόταν πως “ο ακόλουθος της πρωθυπουργίας Εφκάν Αλά ανέφερε πως έχει διαπραχθεί το αδίκημα της συκοφαντίας” και ότι υποβλήθηκε αίτημα για άσκηση δίωξης κατά του Μπαρανσού.
Μετά από την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας, ο πρωθυπουργός Ερντογάν κατά το ταξίδι του στην Θράκη, υπενθυμίζοντας τις μηνύσεις κατά των Μπαρανσού και της Ταράφ δήλωσε πως “εάν το δικαστήριο δεν ασκεί τα καθήκοντα του τότε διαπράττει αδίκημα κατά του συντάγματος”.
Μετά από αυτές τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, η εφημερίδα Ταράφ και ο Μεχμέτ Μπαρανσού άρχισαν μια αντίρροπη νομική διαδικασία.
Στην μήνυσή τους αναφέρουν πως “οι δηλώσεις περί προδοσίας πατρίδας παρουσιάζουν τον πελάτη μου στην κοινή γνώμη σαν προδότη της πατρίδας, καθιστώντας τον στόχο κάποιων μαζών, και με αυτά τα αναληθή λόγια που δεν συνάδουν με τις παγκόσμιες νομικές αρχές, εσκεμμένα τίθεται εν κινδύνω η ζωή του και των συγγενών του”.
Μήπως να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κι εδώ τις “ανταγωγές” για να μαζευτεί λίγο το πράγμα;
Χαστούκι και από ΕΕ
Χαστούκι από την ΕΕ »εισέπραξε» η Τουρκία για την έλλειψη ελευθερίας του Τύπου, σε μια στιγμή που διώκεται η εφημερίδα Taraf προς την οποία η ΕΕ εξέφρασε την στήριξή της λόγω της επίθεσης που δέχεται η ίδια και ο δημοσιογράφος της Μεχμέτ Μπαρανσού. για αποκαλύψεις εγγράφων που χαρακρηρίζονταν απόρρητα από το τουρκικό κράτος.
Αναλυτικά η ΕΕ εξέφρασε τις αντιρρήσεις της στην έρευνα που ξεκίνησε εναντίον της εφ/δας Taraf και του δημοσιογράφου Μπαρανσού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι μόνο το δικαστήριο είναι αρμόδιο να περιορίσει την ελευθερία έκφρασης για χάρη της εθνικής ασφάλειας. «Το δικαίωμα την ελευθερία έκφρασης συμπεριλαμβάνει την ελευθερία λήψης και μετάδοσης πληροφορίας και ιδεών χωρίς την εμπλοκή των δημοσίων Αρχών», δήλωσε ο κ. Πήτερ Στάνο (Peter Stano) εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση κ. Štefan Füle, ο οποίος επέστησε την προσοχή στην Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόνισε ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις των κρατικών αξιωματούχων προκάλεσαν την έρευνα από τον εισαγγελέα και οδήγησαν στην αυτολογοκρισία των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ