Aπέφυγε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας κ, Εργκίν, να απαντήσει επί της ουσίας σε ερώτηση αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη -θέμα που παρουσιάζει στα λόγια μια κινητικότητα με συζήτηση για επιστροφή της Σχολής στο καθεστώς που ίσχυε πριν το 1971(κλείσιμο).
Σε είδηση που αναρτήθηκε σ’ημερα στην ιστοσελίδα του CNNTurk, γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του όπου είπε: «Δεν μπορώ να μπω τμηματικά στο »πακέτο εκδημοκρατισμού». Μέχρι σήμερα καταργήθηκαν τα εμπόδια όσον αφορά στην απόκτηση ακινήτων από τα μειονοτικά ευαγή ιδρύματα. Υπάρχουν ακίνητα τα οποία ανήκαν στις μειονοτικές κοινότητες και αργότερα δόθηκαν στους δήμους ή στη Γενική Δ/νση Βακουφίων. Αυτά επιστράφηκαν. Έχει επιστραφεί σοβαρός αριθμός ακινήτων».
Πάντως στην σημερινή Radikal, στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο «Φόρμουλα του 1971 στη Θεολογική Σχολή», γράφει ότι το θέμα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη θα επιλυθεί με επιστροφή στο παρελθόν. Η Σχολή θα επανέλθει στο καθεστώς στο οποίο ήταν πριν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στις 12 Ιανουαρίου του 1971, για να κλείσει η Σχολή.
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος γράφει ότι στο νέο πακέτο εκδημοκρατισμού της Τουρκίας υπάρχει και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. .
Στο δημοσίευμα, που υπογράφει ο Ντενίζ Ζεϊρέκ, γράφει ότι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του πακέτου εκδημοκρατισμού για το οποίο ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί με τους συνεργάτες εντός της τρέχουσας εβδομάδας για να του δώσει την τελευταία μορφή, περιέχει πολύ σημαντικά στοιχεία, ένα εκ των οποίων είναι το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Η Σχολή, η οποία είχε κλείσει με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 12 Ιανουαρίου του 1971 λόγω της διάταξης ότι δεν μπορούν να ανοίξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, λέγεται ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει με το προηγούμενο καθεστώς της. Το πακέτο εκδημοκρατισμού θα πάρει την τελευταία του μορφή εντός της τρέχουσας εβδομάδας, μετά τις συσκέψεις που θα έχει ο κ. Ερντογάν με τους συνεργάτες του.
Η Σχολή, γράφει η εφημερίδα, είχε κλείσει το 1971 και κατά τη διάρκεια που λειτουργούσε αποφοίτησαν 930 νέοι, 12 εξ αυτών είχαν φθάσει μέχρι το αξίωμα του (Οικουμενικού) Πατριάρχη. Το Πατριαρχείο είχε αντιδράσει λέγοντας ότι η Σχολή είναι σε επίπεδο Λυκείου, ότι οι απόφοιτοι θα γίνουν κληρικοί και ότι δε θα συνεχίσουν σε πανεπιστήμιο. Όμως παρά τις αντιρρήσεις, η Σχολή, για διπλωματικούς λόγους, μέχρι σήμερα δε μπόρεσε να επαναλειτουργήσει. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια μπροστά στην επαναλειτουργία της Σχολής οι Τουρκοι όρθωναν δηθεν την αρχή της αμοιβαιότητας με την Ελλάδα, συσχετίζοντας – αβασιμα- το ότι οι μουσουλμάνοι της δυτικής Θράκης δεν έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν τους μουφτήδες τους- ισχύει άλλος νόμος στην Ελλάδα. Το θέμα αναφερόταν και στις εκθέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς επίσης και σε συζητήσεις με Τούρκους αρμοδίους. Επειδή το Πατριαρχείο εκλαμβάνεται σ’ όλο τον κόσμο ως Οικουμενικό, έτσι και το θέμα αυτό εξελήφθη ως ένα παγκόσμιο θέμα.
Τελευταία, κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, στις 16 Μαΐου στην Ουάσιγκτον, είχε έρθει στην επικαιρότητα, κατά τρόπο ισχυρό, από τον Πρόεδρο Ομπάμα. Υπήρχε μία γενική άποψη ότι η Σχολή αυτή μπορεί να ανοίξει με το καθεστώς που ίσχυε πριν από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Όμως για να επέλθει η λύση και να τεθεί σε εφαρμογή απαιτείται να πει υπάρξει πολιτική βούληση. Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο του νέου πακέτου εκδημοκρατισμού και η κυβέρνηση αποφάσισε να επιδείξει την πολιτική της βούληση προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας της Σχολής, γράφει η εφημερίδα.