Ο Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος τον Περασμένο Αύγουστο και τοποθέτησε τον Νταβούτογλου ως δοτό πρωθυπουργό – ανδρείκελο, συνεχίζοντας, ουσιαστικά, να κυβερνά ο ίδιος. Ωστόσο η Τουρκία, παρά τα όσα θέλει να δείχνει, αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων, εκ των οποίων το οικονομικό είναι από τα μεγαλύτερα.
Η οικονομία της ήταν, το 2013, στην 17η θέση στον κόσμο. Το 2014 έπεσε ήδη δύο θέσεις. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2014 το τουρκικό έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών έφτασε τα 76 δισ. δολάρια. Οι τουρκικές εξαγωγές πέφτουν και οι εισαγωγές αυξάνονται ραγδαία.
Την ίδια ώρα η ανεργία αυξάνει, αγγίζοντας το 11%, χωρίς η χώρα να βρίσκεται σε οικονομική κρίση και η τουρκική λίρα πέφτει, την ώρα που η οικονομική ανασφάλεια κυκλώνει τον πλανήτη και ο πόλεμος βρίσκεται στα σύνορα της Τουρκίας, με δικής της υπαιτιότητα.
Η Τουρκία, επίσης, χρωστά. Το εξωτερικό της χρέος, έφτανε, στα τέλη Σεπτεμβρίου, σχεδόν τα 400 δισ. δολάρια. Την ίδια ώρα η καταναλωτική πίστη στην Τουρκία έπεσε κατά 67,7 μονάδες. Παρόλα αυτά ο Ερντογάν, μετά την άνοδο των επιτοκίων της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας στο 10%, πριν μερικούς μήνες, για να στηριχθεί η τουρκική λίρα, ακολουθώντας λαϊκίστικη πολιτική, επέβαλε την πτώση του επιτοκίου, προκαλώντας αναταραχή στους επιχειρηματικούς κύκλους.
Οι επεμβάσεις του Ερντογάν στην οικονομία, ο οποίος «αδειάζει» κυριολεκτικά τους ίδιους τους υπουργούς του, είναι καταστροφικές, καθώς, σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, η τουρκική οικονομία είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Τόσο οι Τούρκοι, όσο και οι ξένοι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στην Τουρκία, την ώρα που το δημόσιο χρέος εκτοξεύεται και οι ξένες επενδύσεις αποφεύγουν την Τουρκία.
Πηγή: Zaman
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert