Χαστούκι της Ουάσιγκτον στην Τουρκία και ειδικά στον Πρόεδρο Ερντογάν αποτελεί η επίσκεψη του Πρέσβη των ΗΠΑ κ. John Bass στα γραφεία της εφημερίδας Hurriyet στην Κωνσταντινούπολη, όπου πριν από λίγες ημέρες είχε δεχθεί επιθέσεις από ισλαμιστές οπαδούς του κόμματος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) που ίδρυσε ο Ερντογάν.
«Παρέχετε στους πολίτες μια σειρά πληροφορίες και απόψεις για το τι συμβαίνει στην κοινωνία … Η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης είναι παγκόσμιες αξίες και απαραίτητα συστατικά των υγειών, δυναμικών και δημοκρατικών κοινωνιών. Είμαι σήμερα εδώ προκειμένου να εξασφαλίσω ότι όλοι σας γνωρίζετε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα δικαιώματα στις δημοκρατικές κοινωνίες και πόσο ακράδαντα πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ασκούνται ελεύθερα στις δημοκρατικές κοινωνίες. Προσωπικά εκτιμώ που με βοηθάτε να κατανοήσω το τι συμβαίνει στην τουρκική κοινωνία αυτήν την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας», δήλωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. John Bass.
Oi επιθέσεις ξεκίνησαν όταν ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε την Hurriyet ότι διαστρέβλωσε τις δηλώσεις του ενσυνείδητα.Η πρώτη επίθεση είχε γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν δεκάδες διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία της Hurriyet σπάζοντας τζάμια και προκαλώντας ζημιές στο ισόγειο της εφημερίδα. Σύμφωνα με αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ δεν ήταν μια αυθόρμητη κίνηση αγανακτισμένων υποστηρικτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) καθώς επικεφαλής της ήταν ο αρχηγός της Νεολαίας του κόμματος και βουλευτής Κ. Αμπτουραχίμ Μποϊνούκαλιν. Σχολίαζαν ότι υπάρχει βίντεο που στον δείχνει να φωνάζει: «Λένε πως όλα τα κάνει η Γκλάντιο του Σαραγιού. Κι εμείς τους λέμε, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου θα σε κάνουμε Πρόεδρο». Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν με αφορμή δήλωση του Τούρκου Προέδρου , την ημέρα που έγινε η επίθεση του κουρδικού ΡΚΚ στην Νταγλίτζα του Χακκάρι. «Αν ένα κόμμα κατάφερνε να πάρει ποσοστό που θα του έδινε 400 έδρες, η κατάσταση θα ήταν τώρα πολύ διαφορετική. Αυτό είναι πολύ, πολύ σημαντικό για να μπορέσει να οικοδομηθεί η Νέα Τουρκία», είχε πει ο Ερντογάν.
Στην ίδια συνέντευξη στο φιλοκυβερνητικό κανάλι A Haber ο Ερντογάν επιτέθηκε και εναντίον της Hurriyet και της ΖΑΜΑΝ, αποκαλώντας προβοκάτορες και πρόστυχους τους δημοσιογράφους τους. Αφορμή για την επίθεση όμως ήταν το μήνυμα που έγραψε στο Twitter η Hurriyet: «Δήλωση του ΠτΔ Ερντογάν για την Ντάγλιτζα: αυτά δεν θα γίνονταν αν είχε επιτευχθεί ο αριθμός των 400 βουλευτών».
Ο εκδότης της εφημερίδας Hurriyet κ. Sedat Ergin, μίλησε για τα επεισόδια εις βάρος της εφημερίδας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk : «Οι οπαδοί του Ερντογάν υποστηρίζουν πως η εφημερίδα άλλαξε τα λόγια του, αν αυτό έχει συμβεί, θα εξετάσουμε το θέμα, ας υποθέσουμε ότι ο συντάκτης μας έκανε ένα λάθος, η απάντηση είναι να σπάσουν τα παράθυρα με πέτρες και ρόπαλα;».
Ο εκδότης χαρακτήρισε την επίθεση εναντίον της εφημερίδας ως «μαύρη σελίδα στην ιστορία της δημοκρατίας στην Τουρκία».
«Αυτή η επίθεση έγινε από οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος. Σε μια δημοκρατία τα κόμματα θα πρέπει να κρατούν αποστάσεις από την βία. Εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, εξαιτίας αυτών των γεγονότων, εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία», ανέφερε μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του ο εκδότης της Hurriyet.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Hurriyet το πλήθος των ψηφοφόρων του Ερντογάν δεν περιορίστηκε στην επίθεση με πέτρες εναντίον του κτηρίου της εφημερίδας, αλλά προχώρησε στην υποστολή της σημαίας της εφημερίδας την οποία και έκαψε…
Λίγες μέρες αργότερα διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και πάλι στην είσοδο της εφημερίδας ενώ οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας δεν ήταν αρκετές για να τους σταματήσουν. Στην είσοδο της εφημερίδας μετέφεραν μάλιστα και φορτηγά, ενώ με ρόπαλα και πέτρες προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο. Η αστυνομία έπειτα από 25 λεπτά έστειλε ενισχύσεις βγάζοντας τους διαδηλωτές έξω από την εφημερίδα. Στη συνέχεια για μεγάλο χρονικό διάστημα φώναζαν συνθήματα έξω από την Hurriyet . Η εφημερίδα επισημαίνει ότι κανένας από τους διαδηλωτές δεν συνελήφθη από την αστυνομία. Αναφέρεται ακόμη ότι ακούστηκαν και τέσσερις πυροβολισμοί, χωρίς να διευκρινίζεται από που προήλθαν.Μία ώρα μετά την επίθεση αυτή άλλη ομάδα, αυτή τη φορά 50-60 ατόμων, πήγε και πάλι μπροστά από τα κτίρια της Hurriyet , φωνάζοντας συνθήματα.Επίθεση πραγματοποιήθηκε και στην Άγκυρα στα γραφεία της εφημερίδας ρίχνοντας και εκεί πέτρες. Προκάλεσαν ζημιές στα τζάμια του κτιρίου και σε κάμερες.
Η Hurriyet συγκαταλέγεται στις λίγες εφημερίδες της Τουρκίας που επικρίνει την κυβέρνηση σε μία περίοδο όπου η κυβέρνηση βάλλει συνεχώς κατά του τύπου. Τελευταία ο Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του σε εκπαιδευτικούς, άφησε βιτριολικές αιχμές σε βάρος Μέσων Ενημέρωσης και πολιτικών κομμάτων που επικρίνουν την κυβερνητική πολιτική και τις επιχειρήσεις των δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού κατά του ΡΚΚ.