ΤΟΥΡΚΙΑ: «Βλέπουν» ξένους πράκτορες για τα επεισόδια στην Άγκυρα

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Με τον τίτλο «ΞΕΝΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ TΑΞΙΜ» και στον πυρήνα του κεντρικού δελτίου Ειδήσεων η κρατική τουρκική τηλεόραση δίνει το στίγμα για το πως βλέπει η κυβέρνηση Ερντογάν το ξέσπασμα του τουρκικού λαού στις μεγάλες πόλεις.Και χρησιμοποιεί,για να περάσει τον ισχυρισμό περί ξένων πρακτόρων που λίγο πολύ έχει πει και επισήμως, έναν ειδικό από το Ινστιτούτο Στρατηγικής της Άγκυρας που τον κάλεσαν να σχολιάσει τα επεισόδια με αφορμή το Πάρκο Gezi.
 
Πρόκειται για τον κ.  Halil İbrahim Bahar από το Ινστιτούτο Στρατηγικής της Άγκυρας που συμμετέχοντας στην εκπομπή »Ειδική Επικαιρότητα» («Özel Gündem»  ) της τηλεόρασης  TRT Haber αξιολόγησε τα επεισόδια που ξεκίνησαν αρχικά με περιβαλλοντολογικές ανησυχίες στο Πάρκο  Gezi  στην πλατεία Ταξίμ (Taksim)  και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε βίαιες εκδηλώσεις…
 
Κατά το ρεπορτάζ που μετέδωσε μετά η ΤRΤ ο  κ. Bahar αφού τόνισε ότι κρύβονται πολιτικά αίτια πίσω από τη μετατροπή των αθώων ειρηνευτικών διαδηλώσεων σε βιαιοπραγίες, είπε «πρέπει να γνωρίζει κανείς καλά την τουρκική πολιτική, δεν είναι σωστό να αναμένουμε οφέλη από κρίση. Δεν πρόκειται να ωφελήσει σε κανένα η κρίση αυτή. Εμείς είμαστε μια χώρα που έχουμε θέσει ως στόχο να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο αυτό να μην προσπαθεί κανένας να εξασφαλίσει οφέλη από την συγκεκριμένη κρίση».
 
 Στην συνέχεια ο κ. Bahar ανέφερε ότι στην αρχή υπήρχε πιθανότητα για να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις με ειρηνευτικό τρόπο – όπως άλλωστε είχαν ξεκινήσει – και πως προκάλεσε την κοινωνία η χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών που δεν αναμείχθηκαν στη βία, είπε χαρακτηριστικά «είμαι της άποψης πως στη συνέχεια ανέλαβαν ρόλο, ακραίες ομάδες,  ξένοι και ντόπιοι πράκτορες που ήθελαν να προκαλέσουν το πλήθος».
 
«Αυτό που μπορώ να πω για όσους διαδηλώνουν ειρηνικά είναι το εξής: πιστεύω πως οι διαδηλώσεις πέτυχαν τον στόχο τους και ότι ήρθε η ώρα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μάλιστα ζητώ από τους γονείς να καλέσουν στα σπίτια τα παιδιά τους και τα συγγενικά τους πρόσωπα που διαδηλώνουν».

Είναι φανερό ότι ο ομιλητής πήγε στην εκπομπή  με τον μανδύα του ειδικού για να πεί με τον δικό του τρόπο  και πιο ωμά αυτό που είχε πει και ο ίδιος ο Ερντιγάν και τα στελέχη του ότι ανάμεσα στους διαδηλωτές είναι και προβοκάτορες…