Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα διανοούμενους που υπέγραψαν ένα κείμενο με το οποίο ζητούν τον τερματισμό των αμφιλεγόμενων επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία κατά των Κούρδων ανταρτών και των υποστηρικτών τους, το οποίο προκάλεσε την οργή του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Με εντολή εισαγγελέα, 21 πανεπιστημιακοί συνελήφθησαν την αυγή ενώ βρίσκονταν στα σπίτια τους και τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση στο Κοτζάελι, στη βορειοδυτική Τουρκία, στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε σε βάρος τους για «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας» και «προσβολή των θεσμών και της Τουρκικής Δημοκρατίας», μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Περίπου 1.200 άνθρωποι υπέγραψαν τη Δευτέρα μια «πρωτοβουλία των πανεπιστημιακών για την ειρήνη». Με το κείμενο αυτό, πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι ζητούν τον τερματισμό της επέμβασης των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας κατά των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.
Σε αυτό το κείμενο με τίτλο «Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα», οι υπογράφοντες καταγγέλλουν «μια σκόπιμη και προσχεδιασμένη σφαγή σε απόλυτη παραβίαση της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η Τουρκία».
Η πρωτοβουλία αυτή, την οποία υπογράφουν όχι μόνον Τούρκοι αλλά και ξένοι διανοούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι, προκάλεσε την οργή της τουρκικής κυβέρνησης.
«Αυτή η ορδή των πανεπιστημιακών έχει καταφανώς ευθυγραμμιστεί με την τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ. το PKK) και έβγαλε το μίσος της στον τουρκικό λαό», σημείωσε ο πρόεδρος Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.
«Αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι διανοούμενοι (…) είναι σκοτεινά πρόσωπα που δεν έχουν κανέναν σεβασμό για την πατρίδα τους», συνέχισε, κατηγορώντας τους για «προδοσία».
Στο ίδιο πνεύμα, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε «πραγματικά πολύ θλιβερό ότι ορισμένοι διανοούμενοι υπέγραψαν μια τέτοια διακήρυξη την ώρα που εμείς μαχόμαστε εναντίον της τρομοκρατίας».
«Αν και είναι και ο ίδιος διανοούμενος, ο Τούρκος πρωθυπουργός προφανώς δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και την ακαδημαϊκή ελευθερία«, σχολίασε μέσω του Twitter η εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) Έμμα Σινκλέρ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, το πανεπιστήμιο του Ντούζτσε, στη βορειοδυτική Τουρκία, αποφάσισε να απολύσει μια καθηγήτρια κοινωνιολογίας, την Λατιφέ Άκγιουζ, που είχε υπογράψει το κείμενο.
Ο τουρκικός στρατός και η αστυνομία έχουν επιβάλει εδώ και έναν μήνα απαγόρευση κυκλοφορίας στις πόλεις Τσίζρε και Σιλώπη, στη νοτιοανατολική Τουρκία, για να εκδιώξουν τους υποστηρικτές του PKK. Οι μάχες εκεί έχουν προκαλέσει το θάνατο πολλών πολιτών και τη φυγή μέρους του πληθυσμού.
Ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί να «εξαλείψει» το PKK, το οποίο πολεμάει τις τουρκικές δυνάμεις από το 1984.
Οι επικριτές του ισχυρού άνδρα της χώρας, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, τον κατηγορούν τακτικά για αυταρχική παρεκτροπή.