Προφυλακίστηκε στις 22.20 το βράδυ ο διευθυντής της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» Τζαν Ντουντάρ και ο επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην ‘Αγκυρα Ερντέμ Γκιουλ. Αμφότεροι θα δικαστούν με την κατηγορία της «πρόσβασης σε πληροφορίες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, της πολιτικής και στρατιωτικής κατασκοπίας, της δημοσιοποίησης απόρρητων πληροφοριών και της προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης».
Όλα αυτά με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας το Μάιο και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, τα οποία περιλάμβαναν αποκαλύψεις και στοιχεία σχετικά με τα φορτηγά της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) τα οποία είχε σταματήσει και ερευνήσει η στρατοχωροφυλακή στις 19 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Έκτοτε η υπόθεση είναι γνωστή στην Τουρκία ως σκάνδαλο μεταφοράς όπλων στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».
Μετά τις έρευνες που είχε κάνει η στρατοχωροφυλακή, στις 23 Ιανουαρίου αρμόδια υπηρεσία της τελευταίας είχε συντάξει έκθεση στην οποία αναφερόταν πως τα φορτηγά περιείχαν εκρηκτική ύλη. Τον περασμένο Μάιο είχαν προφυλακιστεί πέντε στελέχη της στρατοχωροφυλακής που υπέγραφαν την εν λόγω έκθεση, καθώς και ο εισαγγελέας που είχε ζητήσει να γίνει έρευνα στα φορτηγά.
Στις 29 Μαϊου η «Τζουμχουριέτ» είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες από τα φορτηγά. Είχε μάλιστα δώσει συνέχεια στις 11 και 12 Ιουνίου με δημοσιεύματα, αλλά και με βίντεο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, το οποίο παρουσιαζόταν ως τεκμήριο της μεταφοράς όπλων και τζιχαντιστών από τη ΜΙΤ, σε στρατόπεδο του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.
Οι Ντουντάρ και Γκιουλ οδηγήθηκαν στο δικαστήριο το οποίο κλήθηκε να αποφασίσει αν θα προφυλακιστούν οι κατηγορούμενοι. Το δικαστήριο αποφάσισε και οι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στις φυλακές Σιλίβρι στην Κωνσταντινούπολη.
Η υπόθεση των φορτηγών συνδέεται άμεσα και έμμεσα, με τις εξελίξεις στη Συρία, σε μια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ρωσοτουρκική ένταση. Η Μόσχα κατηγορεί πλέον ευθέως την ‘Αγκυρα για παροχή στήριξης προς το «Ισλαμικό κράτος». Η ακροαματική διαδικασία της δίκης των δύο δημοσιογράφων δεν μπορεί παρά να εξελιχθεί σε θέατρο συνεχώς αναπαραγωγής στοιχείων και ισχυρισμών σχετικά με την πιθανή σύνδεση του «Ισλαμικού Κράτους» με την πολιτική εξουσία στην Τουρκία.
Το όλο θέμα αφορά άμεσα τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Από την πρώτη στιγμή ο ίδιος και η κυβέρνηση έκαναν λόγο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Τουρκομάνους της Συρίας. Ακολούθησαν όμως οι αποκαλύψεις της Τζουμχουριέτ. Ο δικηγόρος του Ερντογάν ήταν αυτός που στις 2 Ιουνίου είχε καταγγείλει στην εισαγγελία της ‘Αγκυρας τον Ντουντάρ, με τη δικαιολογία ότι «δημοσιοποίησε εικόνες και πληροφορίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».