Η Τουρκία κατασκευάζει το πρώτο ερευνητικό σεισμογραφικό της σκάφος, το οποίο θα αναλάβει την εκτέλεση ερευνών για υδρογονάνθρακες στη Μαύρη θάλασσα. Το σκάφος θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο του 2015, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλμάζ.
Το νέο σκάφος θα αναλάβει υπηρεσία τον ερχόμενο Οκτώβριο εκτελώντας έρευνες για λογαριασμό της κρατικής τουρκικής εταιρείας ΤΡΑΟ και της ολλανδικής Shell. Παράλληλα ένα ακόμα σκάφος, το Globetrotter II, θα ξεκινήσει έρευνες στη Μαύρη θάλασσα, τις επόμενες εβδομάδες.
Η σχετική συμφωνία Τούρκων και Ολλανδών, ύψους 300εκ. Δολαρίων, υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη. “Επιθυμούμε να δούμε σύντομα αποτελέσματα από την επένδυση των 300εκ. που θα διατεθούν για τις έρευνες στη Μαύρη θάλασσα. Θα δαπανήσουμε αυτό το ποσό διότι πιστεύομε πως υπάρχει πετρέλαιο”, είπε ο Γιλμάζ. “Δεν βρήκαμε αυτό που αναζητούσαμε σε έρευνες που διαξάγαμε με την ΒΡ, την Exxon και Pertrobras. Αυτή τη φορά είμαστε αισιόδοξοι πως θα βρούμε πετρέλαιο. Εάν υπάρχει θα το βρούμε.”, κατέληξε.
Εντός του 2014 η Τουρκία, σε συνεργασία με 45 εταιρείες, εκτέλεσε 220 ερευνητικές γεωτρήσεις σε συνολική έκταση 301.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της ΤΡΑΟ Μπεσίν Σισμάν, η Τουρκία χρειάζεται, επιπλέον, καθημερινά, 700.000 βαρέλια πετρελαίου για την κάλυψη των ίδιων αναγκών, ανεξάρτητα από το κόστος. Η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει τις έρευνες ώστε να μην επηρεάζεται από τις διεθνείς τιμές. Η Μαύρη θάλασσα είναι μεγάλη περιοχή και είναι πιθανό να βρούμε κοιτάσματα, σύντομα”, είπε.
Πηγή: worldbulettin
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert