Ένας τούρκος διευθυντής εφημερίδας επέκρινε ανοικτά την κυβέρνηση της χώρας για την πίεση που ασκεί στα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι ζουν υπό καθεστώς φόβου, προβαίνοντας σε μια ασυνήθιστα σφοδρή κριτική εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη αργά χθες Δευτέρα, ο Φατίχ Αλταϊλί, διευθυντής της εφημερίδας Χαμπερτούρκ, δήλωσε ότι η πίεση που ασκεί η κυβέρνηση έχει τρομοκρατήσει τους δημοσιογράφους και έχει δημιουργήσει ένα κλίμα στο οποίο είναι αδύνατο να εκφραστούν ελεύθερα.
«Ποδοπατείται η τιμή της δημοσιογραφίας. Κάθε μέρα λαμβάνουμε μια πληθώρα εντολών από διάφορα μέρη. Μπορείς να γράψεις ό,τι θες; Όλοι φοβούνται», δήλωσε ο Αλταϊλί στο CNN Türk.
Οι δηλώσεις του αυτές έγιναν αφού διέρρευσαν στο Διαδίκτυο συνομιλίες στελεχών της Χαμπερτούρκ οι οποίοι αναφέρουν ότι άλλαξαν ρεπορτάζ, αλλοίωσαν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων και απέλυσαν δημοσιογράφους υπό την πίεση της κυβέρνησης.
Ο Αλταϊλί δεν σχολίασε άμεσα τις διαρροές αυτές, αλλά υπερασπίστηκε τον εαυτό του επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνο η εφημερίδα του αυτή η οποία δέχεται πιέσεις από την κυβέρνηση.
«Είναι γνωστό ότι όλοι όσοι εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης είναι αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις (…). Συν τω χρόνω θα αποκαλυφθεί ότι όλοι είναι στη ίδια κατάσταση με εμένα», υπογράμμισε.
Ο τούρκος πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στα 11 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία καθώς η κυβέρνησή του εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς.
Ο Ερντογάν κατηγορεί τους πρώην συμμάχους του, τα μέλη του θρησκευτικού τάγματος του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ότι εκμεταλλεύονται τη επιρροή του στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη για να εξυφάνουν μια «συνομωσία» εναντίον της κυβέρνησής του προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα ενόψει των περιφερειακών εκλογών της 30ής Μαρτίου και των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο.
Σε μια προσπάθεια να αντιδράσει, η τουρκική κυβέρνηση πέρασε έναν νόμο που επιβάλλει αυστηρότερους ελέγχους στο Διαδίκτυο, ενώ χιλιάδες αστυνομικοί και δικαστικοί έχουν είτε μετατεθεί είτε απαλλαχθεί από τα καθήκοντά τους.
Πάντως το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παραμένει το πιο δημοφιλές στην Τουρκία, ενώ ο Ερντογάν αναμένεται να εκλεγεί είτε πρόεδρος της χώρας, είτε να κερδίσει μια τέταρτη θητεία στην πρωθυπουργία.