Τουρκία: Ο Ερντογάν κόβει τα φτερά της Τουρκικής ΠΑ

 Ο Ερντογάν συνεχίζει τις συλλήψεις αξιωματικών. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπήκαν 110 αξιωματικοί της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Οι εκκαθαρίσεις συνεχίζονται και η είδηση για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης 110 εν ενεργεία αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας, με τους 85 από τους 110 να έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής.

Τα εντάλματα που εξέδωσε η Εισαγγελία της Άγκυρας διατάσουν την σύλληψη των 110 αξιμωαιτκών της Τουρκικής ΠΑ, με την κατηγορία ότι έχουν σχέσεις με το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Γκιουλέν.

Σύφμωνα με πηγές, οι συλλήψεις έλαβαν χώρα σε 16 επαρχίες της Τουρκίας, ενώ όλοι οι συλληφθέντες θα μεταφερθούν στην Άγκυρα. 

Από τους 110 εν ενεργεία αξιωματικών της Τουρκικές ΠΑ, 5 είναι πιλότοι, 3 σμήναρχοι, 2 αντισμήναρχοι, 6 επισμηναγοί, 3 σμηναγοί, 18 υποσμηναγοί, ένας ανθυποσμηναγός και 77 σμηνίες.

Η Τουρκία θεωρεί τον Γκουλν ως τον αυτουργό πίσω από την απόπειρα ανατροπής του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 15 Ιουλίου 2016.

Οι τουρκικές αρχές προέβησαν σε ευρείες επιχειρήσεις εκκαθάρισης στο σύνολο των δημόσιων θεσμών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιούλιου του 2016, την ευθύνη για το οποίο αποδίδουν οι αρχές στον Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μετατράπηκε στη συνέχεια στο μαύρο πρόβατο του προέδρου της Τουρκίας.

Περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 150.000 απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους ή τεθεί σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών των τουρκικών αρχών, οι οποίες επικρίθηκαν σφόδρα στο εξωτερικό, αλλά ήταν, σύμφωνα με την Άγκυρα, απαραίτητες για να εξαλειφθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος ανταρσίας.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Να πως η Άγκυρα κατέστρεψε την Πολεμική Αεροπορία της.

Με πληροφορίες από Hurriyet