Στελέχη των Μυστικών Υπηρεσιών, των ΜΜΕ, της Μαφίας, του επιχειρηματικού κόσμου και της κρατικής Γραφειοκρατίας αποτελούσαν μέρη του μυστικού δικτύου, που μαζί με στρατό και 50 παρακρατικές συμμορίες εθνικιστών συγκροτούσαν το<<βαθύ κράτος>> που οργάνωνε και στήριζε τα πραξικοπήματα στην Τουρκία.
Αυτό αναφέρεται στην Έκθεση της Επιτροπής Διερεύνησης Πραξικοπημάτων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, στοιχεία της οποίας δημοσιεύει σήμερα η Zaman σε πρωτοσέλιδό της! Μάλιστα αναφέρεται στην Έκθεση ότι ότι η η δομή αυτή του <<βαθέως κράτους>> είναι ακόμη λειτουργική!
Σύμφωνα με την εφημερίδα , η Έκθεση αναφέρεται στον ρόλο του στρατού στο «βαθύ κράτος» της Τουρκίας , μια σκιώδης παρακρατική ομάδα εντός του τουρκικού κράτους. Η Έκθεση υπογραμμίζει ότι παράγοντες των Μυστικών Υπηρεσιών, των ΜΜΕ, της Μαφίας, του Επιχειρηματικού κόσμου και της κρατικής Γραφειοκρατίας αποτελούσαν μέρη του μυστικού αυτού δικτύου. Οι επιχειρήσεις του «βαθέως κράτους» ελάμβαναν χώρα από την Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων και από εθνικιστές πολίτες που δρούσαν υπογείως. Η εφημερίδα τονίζει ότι υπήρχαν περισσότερες από 50 συμμορίες εντός του βαθέως κράτους. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι η Έκθεση της Επιτροπής καλεί την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στην Εθνοσυνέλευση, το Γενικό Επιτελείο, και τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών , να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να καταπολεμήσουν το «βαθύ κράτος».
Η Sabah αναφέρει ότι η έκτασης 1.600 σελίδων Έκθεση της Επιτροπής θα υποβληθεί στην Εθνοσυνέλευση αύριο.
Ο Ερντογάν
Στο μεταξύ ‘όπως άλλωστε επεσήμανε ήδη το OnAlert, ο κ. Ερντογάν απάντησε γραπτώς στις (γραπτές) ερωτήσεις που του υπέβαλε η Επιτροπή Διερεύνησης Πραξικοπημάτων.
Ο τύπος αναφέρει ότι ο κ. Ερντογάν στις απαντήσεις του υπογράμμισε ότι η εποχή των πραξικοπημάτων στην Τουρκία έχει παρέλθει, ότι όσοι εξύφαιναν πραξικοπήματα πρόδωσαν τις αρχές του Κεμάλ Ατατούρκ και ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν υποστεί μεγάλες διώξεις κατά τις επεμβάσεις του στρατού την 12η Σεπτεμβρίου και την 28η Φεβρουαρίου. «Είχαμε καταστεί στόχοι, είχαμε τεθεί υπό περιορισμό, φυλακιστεί και υποστεί πολιτικές απαγορεύσεις», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν.
Επίσης ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε «ντροπιαστικές» τις εξελίξεις κατά τις Προεδρικές εκλογές του 2007 και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε να εξουδετερώσει το μνημόνιο (memorandum) του στρατού της 28ης Απριλίου και το κόμμα του ΑΚΡ έδειξε την δύναμη του εκλέγοντας τον κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε ότι αφορά την συνάντηση του το 2007 στο ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε με τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ Γιασάρ Μπουγιούκανιτ , ο κ. Ερντογάν έκανε λογο για «καθιερωμένη συνάντηση ρουτίνας» . Η Cumhuriyet αναφέρει ότι η εν λόγω συνάντηση προκάλεσε φήμες ότι το μνημόνιο του στρατού προετοιμάστηκε σε συνεργασία με τον Ερντογάν για να αυξηθεί η δύναμη του ΑΚΡ και ότι τότε ο Ερντογάν είχε κάνει λόγο για «μυστικά που θα πάρει μαζί του στον τάφο» .
Ο τύπος αναφέρει επίσης ότι ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε στις απαντήσεις του προς την Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης ότι η γενναία στάση δικαστών και εισαγγελέων έπειτα από το 2003 βοήθησε στον τερματισμό της εποχής των πραξικοπημάτων στην Τουρκία.