Τουρκία-Ισραήλ: Στην οικονομία ήδη τα έχουν βρει

Σε χαμηλούς ρυθμούς αλλά με προσδοκία ενδυνάμωσης κινούνται οι Ισραηλινο- τουρκικές σχέσεις που έχουν επιδεινωθεί μετά το περιστατικό με το πλοίο  »Μαρί Μαρμαρά» στο οποίο σκοτώθηκαν 9 Τούρκοι ακτιβιστές από ισραηλινούς κομάντος.

Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNNturk για τη συνέντευξη του  Διευθυντή του ισραηλινού ΥΠΕΞ, κ. Dore Gold στη Διευθύντρια του τομέα των εξωτερικών ειδήσεων του καναλιού κ.Μπεγκιούμ Ντονμέζ, με τίτλο «Συγχαρητήρια στο τ/ΥΠΕΞ από το Ισραήλ».

Παραθέτουμε το δημοσίευμα, όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δικτύου CNNturk :

Στο ερώτημα «ανάμεσα στις δύο πλευρές (Ισραήλ και Τουρκίας) θα υπάρξουν επιπλέον συνομιλίες; Μετά την ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ τι θα πρέπει να αναμένεται;» ο Gold απάντησε ότι θα αποφασιστεί από κοινού τι θα γίνει στο μέλλον. «Προτιμώ να αφήσω το θέμα στη φυσική του ροή για να μη θέσω σε κίνδυνο την πρόοδο, η οποία ελπίζω ότι θα υπάρξει στις διμερείς μας σχέσεις. Θα μπορέσουν να υπάρξουν στο μέλλον δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Είμαστε σε απευθείας επαφές με την Τουρκία. Θα καθορίσουμε από κοινού την ταχύτητα της ομαλοποίησης των σχέσεών μας. Οι εισαγωγές του Ισραήλ από την Τουρκία αυξήθηκαν πέρσι κατά 16%. Οι οικονομίες και οι κοινωνίες μας έχουν όρεξη να συνεργαστούν. Αλλά δεν μπορώ να δώσω χρονοδιάγραμμα. Η διπλωματία θέλει χρόνο, όμως η ροή των γεγονότων είναι θετική».

Για τον Gold, τα οφέλη του Ισραήλ και της Τουρκίας αλληλεπικαλύπτονται με τις εξελίξεις στην περιοχή. Δύο θέματα ξεχωρίζουν : Η κρίση στη Συρία και ο αγώνας κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Και ως τρίτο θέμα, μπορεί να αναφερθεί το Ιράν, του οποίου η επιρροή αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Σχετικά με τον αγώνα με το «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS) , ο Gold είπε : «Το “Ισλαμικό Κράτος” δε συνιστά απειλή μόνο για την Τουρκία αλλά και το Ισραήλ. Η οργάνωση έχει κάνει αισθητή την παρουσία της κοντά στα σύνορά μας, στο Σινά. Για το χάος στην περιοχή υπεύθυνο είναι εν μέρει και το Ιράν, η επεκτατική πολιτική του οποίου πρέπει να ληφθεί υπόψη. Το Ιράν θέλει την αλλαγή, ενώ η Τουρκία στηρίζει το στάτους κβο. Το Ιράν είναι μια χώρα που από τη μία δημιουργεί χάος, και από την άλλη λανσάρει εαυτόν ως παράγοντα προς λύση».