Τούρκος εισαγγελέας ζήτησε σήμερα να επιβληθούν ποινές ισόβιας κάθειρξης σε 16 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας και μαικήνας Οσμάν Καβαλά, για χρηματοδότηση εκτεταμένων διαδηλώσεων το 2013 σε όλη την Τουρκία και για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Ο Καβαλά, ένας υποστηρικτής των ανθρώπινων δικαιωμάτων και σημαντική προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών, είναι προφυλακισμένος εδώ και περισσότερο από 15 μήνες. Το κατηγορητήριο σε βάρος του παραδόθηκε σήμερα στο δικαστήριο, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT. Το δικαστήριο θα πρέπει τώρα να αποδεχθεί το κατηγορητήριο και στη συνέχεια να ορίσει την ημερομηνία της δίκης.
Σύμφωνα με το Ανατολή, άλλα γνωστά ονόματα μεταξύ των 16 κατηγορουμένων είναι ο δημοσιογράφος Τσαν Ντουντάρ, που έχει καταφύγει στη Γερμανία, και ο ηθοποιός Μεχμέτ Αλί Αλαμπορά.
Ο Καβαλά κατηγορείται από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της άνοιξης του 2013, που είναι επίσης γνωστές με την ονομασία «κίνημα του Γκεζί».
Κατηγορείται επίσης από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο ότι συνδέεται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές.
Ο Οσμάν Καβαλά είναι ένας μαικήνας σεβαστός στους κύκλους των διανοουμένων της Τουρκίας και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στη Γαλλία. Συνελήφθη στις 18 Οκτωβρίου 2017 και την 1η Νοεμβρίου προφυλακίσθηκε
Ο εγκλεισμός του καταγγέλλεται τακτικά από ευρωπαίους αξιωματούχους και υπέρασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Το όνομα του Καβαλά επανήλθε στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες, κυρίως με τη σύλληψη το περασμένο φθινόπωρο πανεπιστημιακών και προσωπικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών που πρόσκεινται σ’ αυτόν.
Γεννημένος το 1957 στο Παρίσι, είναι συνιδρυτής ενός από τους μεγαλύτερους τουρκικούς εκδοτικούς οίκους, του Iletisim Yayinlari, και προεδρεύει μιας μκο, της Culture Anatolie, που εργάζεται για να ξεπερασθούν οι διαφορές στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας μέσω του πολιτισμού και των τεχνών.
Ο Καβαλά, ο οποίος υποστηρίζει την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας, χαρακτηρίζεται τακτικά «Κόκκινος Σόρος» από τον τουρκικό φιλοκυβερνητικό Τύπο, σε μια αναφορά στον ουγγρικής καταγωγής αμερικανό δισεκατομμυριούχο και φιλάνθρωπο Τζορτζ Σόρος.
Τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε επικρίνει δριμύτατα τον Καβαλά, κατηγορώντας τον ότι βρίσκεται στην υπηρεσία του «διάσημου ούγγρου εβραίου Σόρος».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ