Η τουρκική αστυνομία πήρε σήμερα με τη βία τον έλεγχο δύο τηλεοπτικών δικτύων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, προκαλώντας και πάλι αντιδράσεις για την αυταρχική στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μόλις τέσσερις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές.
Σε ζωντανή μετάδοση μπροστά στις κάμερες οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν νωρίς σήμερα το πρωί στην έδρα του Bugűn TV και του Kanaltűrk στην Κωνσταντινούπολη, η μητρική εταιρεία των οποίων έχει τεθεί από τη δικαιοσύνη υπό επιτροπεία.
Η εταιρεία συμμετοχών (holding) Koza-Ipek πρόσκειται στον ορκισμένο εχθρό της τουρκικής κυβέρνησης Φετουλάχ Γκιουλέν. Χθες η τουρκική δικαιοσύνη έθεσε υπό επιτροπεία την εταιρεία με την κατηγορία ότι «χρηματοδοτεί», «στρατολογεί» και «κάνει προπαγάνδα» υπέρ του ιμάμη Γκιουλέν.
#Turkish police dragging out handcuffed #journalist https://t.co/S7Sh4XOxf2 pic.twitter.com/YEBNz377jP
— BGN News (@bgnnewsturkey) October 28, 2015
Shocking images: Turkish police arrest journalists during seizure of Ipek Media Group. Unbelievable… #susmayiz pic.twitter.com/p1nOx0vzWq
— Suat KINIKLIOGLU (@kinikli88_ENG) October 28, 2015
Αρχικά οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τα γραφεία τους και κρατούσαν πανό στα οποία έγραφαν «Το Bugűn δεν θα σωπάσει». Στη συνέχεια η αστυνομία εισέβαλε στο κτίριο, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το BugűnTV στον ιστότοπό του.
Αστυνομικοί και οι νέοι επίτροποι του ομίλου που διορίστηκαν από τη δικαιοσύνη μπήκαν στην αίθουσα κεντρικού ελέγχου των δύο τηλεοπτικών δικτύων, παρά την αντίσταση που προέβαλε ένας από τους αρχισυντάκτες.
«Αγαπητοί τηλεθεατές, μην εκπλαγείτε αν δείτε την αστυνομία στο στούντιό μας τα επόμενα λεπτά», είχε προειδοποιήσει ο αρχισυντάκτης Ταρίκ Τορός.
«Είναι ντροπή. Βλέπουμε τώρα τα τελευταία λεπτά που το Bugűn TV μεταδίδει ελεύθερα», κατήγγειλε ο Μπαρίς Γιαρκαντάς βουλευτής της αντιπολίτευσης που ήταν παρών στην έδρα των τηλεοπτικών σταθμών. «Όλοι όσοι ευθύνονται για αυτό το έγκλημα θα πρέπει να απαντήσουν για τα εγκλήματά τους στην ιστορία», πρόσθεσε.
Ένας άλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Ερέν Ερντέμ, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Πλέον υπάρχει προηγούμενο. Το καθεστώς έδειξε σήμερα τι θα συμβεί στη χώρα αυτή, αν δεν τερματίσουμε την Κυριακή αυτή την καταστολή».
Στο μεταξύ ο Αϊντίν Ουνάλ βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προειδοποίησε ότι θα ληφθούν και άλλα νομικά μέτρα εναντίον μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, περιλαμβανομένης της εθνικιστικής εφημερίδας Sozcu.
«Μετά την 1η Νοεμβρίου θα τους κάνουμε να λογοδοτήσουν. Η εφημερίδα Sozcu μάς προσβάλει καθημερινά», είπε ο Ουνάλ, πρώην σύμβουλος του Ερντογάν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber χθες.
«Ασκείται μεγάλη πίεση στην Τουρκία. Αν πούμε κάτι, ο κόσμος μας κατηγορεί ότι παρεμβαίνουμε στον Τύπο, οπότε δεν είμαστε σε μια άνετη θέση τώρα, όμως μετά την 1η Νοεμβρίου θα λογαριαστούμε με όλους τους», υπογράμμισε.
Η φίμωση των ΜΜΕ
Τέσσερις μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές η Τουρκία σείεται λόγω της κυβερνητικής επέμβασης στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Koza-Ipek, γεγονός που χαρακτηρίζεται από την αντιπολίτευση ως φίμωση.
Ο όμιλος αυτός δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και τα μέσα ενημέρωσης. Η ιστορία του κρατά από το 1948. Αναρριχήθηκε κυρίως με τη δραστηριότητά του στο χώρο των χρυσωρυχείων. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του ομίλου είναι το γεγονός ότι πρόσκειται στο χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εδώ και λίγο καιρό εχθρός.
Στο πλαίσιο των κυβερνητικών επιχειρήσεων εναντίον του χότζα ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου δικαστική έρευνα σχετικά με τον όμιλο Koza-Ipek.
Πριν από μερικές μέρες το δικαστήριο αποφάσισε τον διορισμό κυβερνητικής επιτροπείας στη διοίκηση του ομίλου. Έτσι, σήμερα το πρωί οι διορισμένοι επίτροποι άρχισαν να πηγαίνουν στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στην Κωνσταντινούπολη, με συνοδεία αστυνομικών. Υπήρξε αντίσταση από πλευράς εργαζομένων στον όμιλο μέσων ενημέρωσης. Η αστυνομία έκανε χρήση βίας.
Ο όμιλος ελέγχει τα τηλεοπτικά κανάλια Kanalturk και Bugun TV και τις ημερήσιες εφημερίδες Bugun και Millet. Στις 09:15 το πρωί (ώρα Τουρκίας) σίγησε η ζωντανή μετάδοση του Kanalturk.
Ο διευθυντής της εφημερίδας Bugun Ταρίκ Τορός είπε «δεν είμαστε κλωστοϋφαντουργία. Ο διορισμός θα έπρεπε να αφορά τη διοίκηση. Η μετάδοση θα έπρεπε να συνεχιστεί. Κάνουν όμως κάτι άλλο. Αν σιγήσει το κανάλι, αυτό είναι μαύρο στα κανάλια, είναι φίμωση των μέσων ενημέρωσης και επιχείρηση για τις εκλογές».
Τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου είναι, μαζί με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ και τα μέσα ενημέρωσης των ομίλων Dogan και Zaman, η αντιπολιτευτική μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ.
Πριν από το διορισμό των επιτρόπων, είχε προηγηθεί στις 8 Οκτωβρίου η αφαίρεση επτά τηλεοπτικών καναλιών από την τουρκική δορυφορική πλατφόρμα Digiturk. Επρόκειτο για τα δύο κανάλια του ομίλου Koza-Ipek και πέντε κανάλια του ομίλου Zaman.
Στις 10 Οκτωβρίου, τα ίδια κανάλια αφαιρέθηκαν από τη δορυφορική πλατφόρμα Turksat. Όλα αυτά με εισαγγελική εντολή και δίχως δικαστική απόφαση. Πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.