Και πάλι στην ημερήσια διάταξη έρχεται στην Τουρκία η ρύθμιση με την οποία δίδεται στην κυβέρνηση αρμοδιότητα παρεμπόδισης της πρόσβασης στο διαδίκτυο (internet) εντός 4 ωρών για θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια και την δημόσια τάξη, χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση.
Παρά τις έντονες επικρίσεις από όλο τον κόσμο που έχει δεχθεί η Άγκυρα στο παρελθόν αλλά και την ακύρωση αντίστοιχου νόμου από το Συνταγματικό Δικαστήριο, αποκαλύπτεται από δημοσίευμα της Hurriyet ότι ο Τούρκος Υπουργός Επικοινωνιών κ. Lutfι Elvan είπε ότι θα εκδώσουν νόμο βάσει του οποίου θα ασκείται η αρμοδιότητα της παρεμπόδισης από τον Υπουργό η από τον Πρωθυπουργό αντί από τον Επικεφαλής της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών (TIB). Το θέμα αποκαλύπτει η Χουριέτ στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο »Ετοιμασία για έκδοση νέου νόμου για την πρόσβαση στο διαδίκτυο».
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ΑΚΡ δεν είναι η πρώτη φορά που λογοκρίνει – με τον ένα ή άλλο τρόπο - το Ίντερνετ αλλά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης .
Η Επιτροπήτης ΕΕ με εκθέσεις της έχει επιπλήξει παλιοτερα την Τουρκία για ένα νόμο που ενίσχυε τον κυβερνητικό έλεγχο στο Ίντερνετ,- νόμος που ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας. Η Επιτροπή υπογράμμιζε πως απόπειρες για την απαγόρευση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης «αντανακλούν μια περιοριστική προσέγγιση στην ελευθερία της έκφρασης».Επίσης και στις ΗΠΑ επεκτάθηκαν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την λογοκρισία που έθετε ο τότε Τούρκος Πρωθυπουργός στο Ιντερνέτ, ενώ η Άγκυρα έστησε »Αστυνομία Διαδικτύου»ππροσέλαβε δηλαδή ειδικούς προκειμένου να ελέγχουν την εφαρμογή του νέου πολυνομοσχεδίου που υιοθέτησε τότε το κοινοβούλιο.«Δεν καταργούμε το διαδίκτυο. Απλά αναλαμβάνουμε τον έλεγχο», είχε πει τότε ο κ Ερντογάν ενώ πρόσθεσε ότι η ανηθικότητα και η διαφθορά δεν μπορούν να συνεχιστούν εσαεί.
Και τότε όπως και τώρα το πολυνομοσχέδιο εξουσιοδοτούσε τον επικεφαλής του Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας, να μπλοκάρει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες με ένα μόνο τηλεφώνημα, ενώ θα μπορούσε να αρθεί ο περιορισμός με δικαστική απόφαση έπειτα από 48 ώρες.