Οι σχέσεις Γαλλίας και Τουρκίας δοκιμάζονται. Απειλές και ύβρεις από τις δύο πλευρές οδηγούν την Ευρώπη στα πρόθυρα ενός θρησκευτικού πολέμου με φανατικούς Ισλαμιστές. Αλλά η κατάσταση δεν ήταν πάντα έτσι.
Ήδη από το Σεπτέμβριο και την ανακοίνωση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, διάφορα φιλοκυβερνητικά μέσα στην Τουρκία έκαναν λόγο για «ανεπανόρθωτη ζημιά» στις σχέσεις της Άγκυρας με το Παρίσι. Η κατάσταση όμως γρήγορα επιδεινώθηκε.
Η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, με τον αποκεφαλισμό του καθηγητή στο όνομα του Ισλάμ, ξύπνησε στη Γαλλία μνήμες που τη στιγμάτισαν και έδωσε τη δυνατότητα στον Ερντογάν, ως «εκφραστή και προστάτη ολόκληρου του Ισλάμ», να ασκήσει δριμεία κριτική στον Μακρόν.
Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο τα κυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία αντιμετωπίζουν τη Γαλλία το τελευταίο διάστημα. «Αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην Αν. Μεσόγειο η Γαλλία» λέει το TRT, «Μόνο ο Macron έχει προβλήματα με την Τουρκία» αναφέρει άλλο δημοσίευμα. «Πως μπορεί η Γαλλία να φέρεται έτσι; Η Γαλλία και η Τουρκία είναι σύμμαχοι εδώ και 500 χρόνια» κάνει λόγο ο Τούρκος δημοσιογράφος Ufuk Necat Taşcı , μία άποψη που βρίσκει μεγάλη απήχηση εντός της Τουρκίας.
Για ποια συμμαχία μιλάει όμως; Το 1537 οι Τούρκοι, υπό τον Σουλεϊμάν, τον λεγόμενο «μεγαλοπρεπή», απειλούσαν και πάλι την Αυτοκρατορία και τη Βενετία έχοντας ως σύμμαχο τη χριστιανική Γαλλία. Η ανίερη συμμαχία Γάλλων και Τούρκων είχε ως στόχο την καταστροφή της αυτοκρατορίας των Αψβούργων, αλλά είχε, δυστυχώς, επίπτωση και στους Έλληνες…
Οι ανίεροι σύμμαχοι είχαν καταρτίσει μεγαλεπήβολα σχέδια. Το βασικό τους σχέδιο προέβλεπε τουρκική επίθεση κατά ισπανικών-αψβουργικών κτήσεων στη νότια Ιταλία και επίθεση των Γάλλων στη βόρεια Ιταλία. Ο Σουλεϊμάν θα συγκέντρωνε 300.000 άνδρες τους οποίους θα περνούσε στην Ιταλία και από εκεί θα έπνιγαν, κυριολεκτικά, όλη την Ευρώπη. Ο καιροσκοπισμός του Γάλλου βασιλιά Φραγκίσκου Α’ θα αποδεικνυόταν ταφόπλακα του ευρωπαϊκού-ελληνοχριστιανικού πολιτισμού αν δεν υπήρχε η Κέρκυρα.
Η προπαγάνδα του Ερντογάν θα ανατρέξει στις πιο μακρινές σελίδες της ιστορίας για να διαμορφώσει την κοινή γνώμη. «Προδότης» ο Μακρόν, λοιπόν, που έσπασε μία συμμαχία (!) αιώνων.
Διαβάστε επίσης: Ο Μακρόν «πολεμά» τον Ερντογάν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από την Αν. Μεσόγειο
Με πληροφορίες από: Ahval