Το PKK επιστρέφει στην Τουρκία «ειρηνικά»

Από την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής των μελών του PKK στην Τουρκία, και θα ολοκληρωθεί σε δυο έτη. ‘Οπως γράφει η εφημερίδα Yenı Safak το πρόγραμμα προβλέπει ότι αναμένεται να επιστρέψουν στην Τουρκία 10.483 άτομα, που διαμένουν στο όρος Makhmur στο Βόρειο Ιράκ, και 3.791 άτομα, που έχουν εγκαταλείψει το PKK και τα όπλα. Η επιστροφή των υπολοίπων μελών που διαμένουν στην Ευρώπη (795) θα ξεκινήσει τον προσεχή Δεκέμβριο.

 Στην πρώτη ομάδα των επιστρεφόντων ( με έναρξη την 1η Οκτωβρίου) περιλαμβάνονται 21 οικογένειες, ενώ η μαζική επιστροφή των μελών του PKK από το όρος Makhmur θα λάβει χώρα μέσα Νοεμβρίου και θα ακολουθήσουν οι »ευρωπαίοι».
.
 Το συντονισμό της διαδικασίας επιστροφής θα αναλάβει Ειδική Γραμματεία εγκατεστημένη στο Erbıl του Κουρδιστάν η οποία  σε συνεργασία με μια ξεχωριστή Γραμματεία εγκατεστημένη στην Άγκυρα, στο πλαίσιο  της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Ασφάλειας, θα διεξάγει συνομιλίες με τους ηγέτες του PKK στο όρος Kandıl. Ακόμη, ξεχωριστό Γραφείο θα συσταθεί στο Habur για την καταγραφή πληροφοριών και στοιχείων των επιστρεφόντων.
 
Οροι και προϋποθέσεις

Όλα αυτά δεν θα γίνουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις που αναλαμβάνουν οι Τούρκοι . Αυτές προκύπτουν και  από την  χθεσινή ομιλία του Συμπρόεδρου του κουρδικού κόμματος HDP και υποψήφιος για τις Προεδρικές εκλογές της Τουρκίας κ.  Selahattın Demırtas (κ. Ντεμιτράς)  στο «Φόρουμ Γυναικών», που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και όπου  αναφέρθηκε και στο Κουρδικό, λέγοντας: 
«Κάθε λαός, κάθε έθνος έχει δικαίωμα να ορίζει τη μοίρα του.. Έτσι και οι Κούρδοι στην Τουρκία καθορίζουν τη μοίρα τους. Δηλαδή, εφόσον ζουν ελεύθερα σ’ αυτά τα εδάφη, συμβιώνοντας από κοινού,  χωρίς να απαρνούνται την ταυτότητά τους, ακολουθώντας εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα, συμμετέχοντας στη δημόσια διοίκηση και χωρίς να απαρνούνται την ιστορία της μητέρας πατρίδας, δεν χρειάζεται να ορισθούν σύνορα. (…) Η υποψηφιότητά μου είναι απτή απόδειξη της επιθυμίας του Κουρδικού λαού για από κοινού συμβίωση. Όμως, εάν αυτό δεν γίνεται αποδεκτό και οι Κούρδοι δεν μπορούν να είναι ελεύθεροι, εάν δεν προβλέπεται μια ζωή δίκαιη, με ισότητα, κατά την από κοινού συμβίωση, απαιτείται και πάλι μια διαδικασία, κατά την οποία οι Κούρδοι να καθίσουν και να συζητήσουν (από την αρχή)».
 
Οι φυλακισμένοι του ΡΚΚ

Άξιο προσοχής είναι ότι στο εν λόγω δημοσίευμα - και προφανώς  και στον σχεδιασμό – δεν γίνεται καμία αναφορά στους φυλακισμένους αντάρτες του ΡΚΚ σε φυλακές της Τουρκίας. Όπως εγράφη προ λίγων ημερών σε άλλο δημοσίευμα, έγκλειστα σε τουρκικές φυλακές βρίσκονται 4.812 άτομα των δύο μεγάλων οργανώσεων των Κουρδων στην Τουρκία – το γνωστό ΡΚΚ και το ΚCΚ ( Ένωση Κοινοτήτων Κουρδιστάν).
Τα στοιχεία αυτά  προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε το τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε σχετική ερώτηση της Ομοσπονδίας Ιδρυμάτων Νομικής Αλληλεγγύης των Οικογενειών Κατάδικων και Κρατουμένων (TUHAD – FED).
 Οι  101 από τους φυλακισμένους εκτίουν ισόβια ποινή φυλάκισης, όπως διευκρινίζεται στην απάντηση του Υπουργείου.
Από τα 4.812 άτομα  του ΡΚΚ είναι  3.801 κατάδικοι και 852 κρατούμενοι και από το KCK είναι 160 κατάδικοι και 99 κρατούμενοι.. 

Διαβάστε ακόμη:

Σε τελική ευθεία οι ειρηνευτικές διαδικασίες της Τουρκίας με το PKK

Η πανέμορφη δήμαρχος που οι Τούρκοι καταδίκασαν σε 4 χρόνια φυλάκισης


Δικαίωση Οτζαλάν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων