Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία – Ποια τα κίνητρα

REUTERS/Stringer

Η στρατιωτική πτέρυγα του PKK ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAŞ) που έγινε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 στην Άγκυρα, από την οποία σκοτώθηκαν πέντε Τούρκοι πολίτες και οι δύο δράστες – μέλη του PKK εξουδετερώθηκαν.

Ειδικότερα, η στρατιωτική πτέρυγα του PKK, οι «Λαϊκές Δυνάμεις Άμυνας – HPG» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και διευκρίνισε στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024, ότι το χτύπημα δεν σχετίζεται με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις για πιθανή απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με την προϋπόθεση ότι θα αποκηρύξει δημόσια τον ένοπλο αγώνα του PKK.

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι τα μέλη που οργάνωσαν και εκτέλεσαν την επίθεση ήταν η Mine Sevjin Alçiçek, γεννημένη στη Σμύρνη, με την κωδική ονομασία «Asya Ali» και ο Ali Örek, γεννημένος στο Σιρνάκ, με την κωδική ονομασία «Rojger Helin», που ήταν μέλη του περίφημου «Τάγματος των Αθανάτων» του HPG. Σημειώνεται ότι χθες (24.10.2024) οι δύο δράστες, όπως και τα πέντε θύματα, ταυτοποιήθηκαν από τις τουρκικές αρχές.

Η ανακοίνωση του ένοπλου βραχίονα του PKK αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, αυτόνομη ομάδα από το Τάγμα των Αθανάτων θυσιάστηκε σε επιχείρηση στις εγκαταστάσεις της TUSAS στην Άγκυρα. Οι ήρωες αυτής της ιστορικής δράσης, που πραγματοποιήθηκε με υψηλή αποφασιστικότητα, δημιουργικό ταλέντο και αποφασιστικό πνεύμα αυτοθυσίας, είναι οι σύντροφοι Asya Alî -Mine Sevjin Alçiçek και Rojger Hêlîn-Ali Örek.

Η ενέργεια αυτή, η οποία σχεδιάστηκε εδώ και πολύ καιρό και υλοποιήθηκε με επιτυχία, δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική ατζέντα που συζητήθηκε στην Τουρκία τον τελευταίο μήνα. Το Τάγμα των Αθανάτων δεν αναλαμβάνει συχνά δράση, όμως όταν προωθούνται ατζέντες για στρατηγικούς στόχους, τότε κάνει θυσίες για να στείλει μήνυμα και να προειδοποιήσει ενάντια σε πρακτικές γενοκτονίας, σε σφαγές και σε προσπάθειες απομόνωσης κατά του Κουρδιστάν από τη τουρκική κυβέρνηση.

Είναι γνωστό ότι τα όπλα που παρήγαγε η TUSAS δολοφόνησαν χιλιάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, στο Κουρδιστάν. Δεν υπάρχει πιο νόμιμο δικαίωμα από κάθε πατριωτική οργάνωση, ίδρυμα και άτομο από το Κουρδιστάν να αναλάβει δράση κατά των κέντρων όπου παράγονται αυτά τα όπλα.

Το κίνημά μας και οι σύμμαχοί μας, δεν στοχεύουν ποτέ αμάχους. Αν και στο παρελθόν υπήρξαν κάποιες αστοχίες και λάθη, κάναμε την αυτοκριτική μας. Όμως η TUSAS ήταν στρατιωτικός στόχος και η ενέργειά μας δεν είχε στόχο πολίτες, με εξαίρεση την αναπόφευκτη απώλεια ενός ατόμου».

Με πληροφορίες από: Rudaw.net / Φωτογραφία Reuters