Η Τουρκία προχώρησε πριν από λίγο σε δοκιμή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, εκτοξεύοντας πύραυλο κοντά στην Μαύρη Θάλασσα, στην παραλιακή πόλη της Σινώπης, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
#Turkey test fires S-400 air defense system near the Black Sea coastal city of Sinop.
📹| @StemMakerAtolyepic.twitter.com/uR7UTbs3U8
— EHA News (@eha_news) October 16, 2020
Στο βίντεο, που τραβήχτηκε από την παράκτια πόλη, Σινώπη, δείχνει μία στενή στήλη καπνού που κατευθύνεται ψηλά στον ουρανό.
Υπενθυμίζεται πως όπως ανέφερε το πρωί το OnAlert.gr, οι τουρκικές αρχές είχαν εκδώσει ανακοίνωση που δέσμευε περιοχή κοντά στην παράκτια πόλη Σινώπη για έξι ώρες σήμερα 16η Οκτωβρίου. Συνιστούσε δε στα αεροσκάφη να αποφύγουν την περιοχή σε ύψος 200.000 ποδών.
Το χρονικό των δοκιμών
Στην πρώτη επιχειρησιακή δοκιμή τον Νοέμβριο του 2019, τα ραντάρ των S-400 στόχευαν τουρκικά αεροσκάφη F-16 και F-4 σε μια επίθεση «εξομοίωσης», καθώς πέταξαν πάνω από την Άγκυρα.
Τον Αύγουστο, υπήρχαν ενδείξεις ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά, αμερικανικής κατασκευής, μαχητικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση «Ευνομία» στα ανοιχτά της Κύπρου.
Μάλιστα, φαίνεται ότι το γεγονός αυτό έκρουσε και τον κώδωνα κινδύνου που αφύπνισε την Ουάσιγκτον για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και έκαναν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο να επισκεφθεί με διαφορά λίγων ημερών τόσο την Κύπρο (12 Σεπτεμβρίου) όσο και την Ελλάδα (27-29 Σεπτεμβρίου), όπου και βρέθηκε σε Θεσσαλονίκη και Κύπρο.
Στις αρχές Οκτωβρίου, S-400 μονάδες μεταφέρθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στο Σινώπ.
Συναγερμός στην ευρύτερη περιοχή
Υπάρχουν πρόσθετες ανησυχίες ότι οι S-400 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για επίθεση. Σε αντίθεση με τους Patriot, οι S-400 μπορούν να «κλειδώσουν» πολλούς στόχους- αεροσκάφη ταυτόχρονα σε απόσταση 400 χιλιομέτρων.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας. Μια μπαταρία τοποθετημένη στα σύνορα κοντά στο Γκαζιαντέπ, η Τουρκία θα μπορούσε να «κλειδώσει» αεροσκάφη τόσο μακριά όσο η Δαμασκός και η Βηρυτός και θα μπορούσε σίγουρα να φτάσει σε οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος που απογειώνεται ή προσγειώνεται στη ρωσική βάση στο Khmeimim κοντά στα Λατάκια της Συρίας.
Ένα σύστημα πυραύλων που κυριαρχεί στον εναέριο χώρο του αντιπάλου είναι ένα ισχυρό όπλο και μπορεί να συμβάλλει στη στρατηγική ισορροπία, καθιστώντας κάθε στρατιωτική δράση στο έδαφος πιο δελεαστική.
Έτσι, οι S-400 ανησυχούν τους γείτονες της Τουρκίας.
Η Ελλάδα, η οποία διαθέτει μια παλαιότερη έκδοση πυραύλων, τους S-300, ανησυχεί ιδιαίτερα δεδομένου ότι ήταν ένα ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος στο οποίο δοκιμάστηκε το S-400, καθώς οι εντάσεις σιγοβράζουν μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ.
Οι S-400 θα επέτρεπαν στην Τουρκία να καλύψει ολόκληρο το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Αυτή ήταν ακριβώς η ανησυχία που είχε η Τουρκία όταν η Κύπρος αγόρασε τους S-300 στα τέλη της δεκαετίας του 1990 – ότι η Κύπρος θα μπορούσε να κυριαρχήσει στον εναέριο χώρο μεταξύ της και ενός μεγάλου τμήματος της νότιας Τουρκίας.
Η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να λάβει το σύστημα και να το μετακινήσει στο νησί της Κρήτης για να αποφύγει στρατιωτική δράση της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπου τοποθετούνται αυτές οι μπαταρίες, το S-400 θα έχει αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα λόγω της ισχύος του.
Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα αντιδράσει η Ρωσία εάν αναπτυχθεί εναντίον ρωσικών αεροσκαφών, ένα σενάριο πολύ πιθανό στο εγγύς μέλλον, καθώς οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη Συρία και τη Λιβύη.
Είτε στη βόρεια Συρία είτε στην κεντρική Λιβύη, αυτό το όπλο θα έχει τη δυνατότητα να καταρρίψει τους εχθρούς του με ευκολία, αλλά θα γίνει πρωταρχικός στόχος για κάθε αντίπαλο.