Νέα κόντρα Ευρώπης – Τουρκίας έχει ξεσπάσει με αφορμή το σημερινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Απο την πλευρά του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε οτι μετά το ψήφισμα ο τουρκικός λαός «δεν είναι πλέον σε θέση να πάρει σοβαρά υπόψη το ΕΚ το οποίο έχει χάσει από καιρό την αξιοπιστία του. Ως εκ τούτου, αυτό το ψήφισμα είναι άκυρο και άκυρο για εμάς».
Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τις πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων, ακτιβιστών, γιατρών και απλών πολιτών επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επέμβαση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν, τον κουρδικό θύλακο της βόρειας Συρίας. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με ανάταση χειρός. Εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις «ανθρωπιστικές συνέπειες» της στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή αυτή της Συρίας και προειδοποίησαν για τους «κινδύνους που θα έχει η συνέχιση δυσανάλογων δράσεων».
Επίσης ζήτησαν από την Τουρκία να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που «χρησιμοποιείται σήμερα για να φιμωθεί ακόμη περισσότερο η νόμιμη και ειρηνική αντιπολίτευση» και προχωρήσουν στην «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων όσοι έχουν συλληφθεί απλώς και μόνο επειδή επιτελούσαν το νόμιμο έργο τους και να καταργήσουν τη θανατική ποινή και να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το ΕΚ ζήτησε «να συναρτηθεί η εκταμίευση κονδυλίων που προορίζονται για τις τουρκικές αρχές στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ II) με βελτιώσεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».
Κάλεσε την Ύπατη Εκπρόσωπο, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να εγείρουν με τους Τούρκους συνομιλητές τους το θέμα της κατάστασης των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών ακτιβιστών, των δικηγόρων, των δημοσιογράφων και των πανεπιστημιακών που τελούν υπό κράτηση.
Απο την πλευρά της η Τουρκία υπογράμμισε οτι » Το ψήφισμα του ΕΚ δεν είναι παρά ένα συνονθύλευμα αβάσιμων ισχυρισμών που καταρτίστηκαν από διάφορες πηγές, μόνο για λόγους κριτικής».
«Το ψήφισμα αποτελεί ακόμη μια αντανάκλαση της διαστρεβλωμένης προοπτικής που παραβλέπει το γεγονός ότι η προσπάθεια τρομοκρατικού πραξικοπήματος της FETÖ / PDY στις 15 Ιουλίου 2016 στη χώρα μας στοχεύει πρωτίστως στη δημοκρατική και νόμιμη κυβέρνηση», αναφέρει στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας οτι «κανένα από τα άτομα που αναφέρονται στο ψήφισμα ως «συλληφθέντες δημοσιογράφοι, βουλευτές, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δεν έχουν διωχθεί λόγω της άσκησης των επαγγελμάτων τους».
Όλη η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας ως απάντηση στο ψήφισμα του ΕΚ:
Το ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (8 Φεβρουαρίου) σχετικά με την «Τρέχουσα κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία» απέχει πολύ από την κατανόηση των σημερινών συνθηκών που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Πραγμτοποιείται σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά τις συνθήκες ασφαλείας, η Τουρκία αγωνίζεται αποφασιστικά κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το YPG / PYD, το PKK, το DEASH, το FETÖ προκειμένου να διατηρήσει την παρουσία της ως παράγοντας σταθερότητας σε αυτή τη περιοχη. Το ψήφισμα του ΕΚ δεν είναι παρά ένα συνονθύλευμα αβάσιμων ισχυρισμών που καταρτίστηκαν από διάφορες πηγές, μόνο για λόγους κριτικής.
Το ψήφισμα αποτελεί ακόμη μια αντανάκλαση της διαστρεβλωμένης προοπτικής που παραβλέπει το γεγονός ότι η προσπάθεια τρομοκρατικού πραξικοπήματος της FETÖ / PDY στις 15 Ιουλίου 2016 στη χώρα μας στοχεύει πρωτίστως στη δημοκρατική και νόμιμη κυβέρνηση και το συνταγματικό μας σύστημα, παραβίασε τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών – πρωτίστως το δικαίωμα στη ζωή – και προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια καταπιεστική κυβέρνηση, στην οποία δεν θα υπήρχαν δικαιώματα και ελευθερίες.
Η υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων όπως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία απαιτείται για την πλήρη εξάλειψη των απειλών κατά της ύπαρξης του κράτους μας και του δικαιώματος του έθνους μας στη δημοκρατική ζωή, είναι το καθήκον και το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, το κράτος έκτακτης ανάγκης δεν είναι μέθοδος που υιοθετείται μόνο η χώρα μας. Έχει πράγματι χρησιμοποιηθεί από ορισμένα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Τα μέτρα που λαμβάνονται ως μέρος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεξάγονται στο πλαίσιο των νόμων και σύμφωνα με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Τα μέτρα αυτά επανεξετάζονται συνεχώς. Η συνεργασία μας με βάση τη διαφάνεια με τους διεθνείς οργανισμούς συνεχίζεται σε αυτά τα θέματα.
Κανένα από τα άτομα που αναφέρονται στο ψήφισμα ως «συλληφθέντες δημοσιογράφοι, βουλευτές, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δεν έχουν διωχθεί λόγω της άσκησης των επαγγελμάτων τους. Οι ανεξάρτητες δικαστικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες λόγω κατηγοριών εναντίον τους.
Η επιχείρηση Κλάδος Ελιάς διεξάγεται πλήρως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και βασίζεται στο δικαίωμα της αυτοάμυνας όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 51 των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Από την αρχή, η Τουρκία εξέφρασε σαφώς τις θεμιτές ανησυχίες της για την ασφάλεια, καθώς και τον στόχο, τον τελικό στόχο και τις αρχές της επιχείρησης. Η επιχείρηση στοχεύει το υποκατάστημα της PKK στη Συρία, δηλαδή τα στοιχεία PYD / YPG και DAESH που είναι ένθετα στην περιοχή. Το PKK χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ. Λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις για την αποφυγή παράπλευρων ζημιών και βλάβης σε αμάχους.
Η κριτική που ασκείται με μεγάλη αφοσίωση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή, καταδεικνύει ότι ορισμένα στοιχεία του ΕΚ δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τη ζωτική σημασία αυτού του αγώνα και για την Ευρώπη.
Ως όργανο που επιτρέπει τα κουρέλια [σ.σ.σημαιες] της τρομοκρατικής οργάνωσης στα δικά της κτίρια, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι ένα τέτοιο ψήφισμα εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτός είναι επίσης ο σαφέστερος δείκτης της νομιμότητας της χώρας μας και του τουρκικού λαού να μην είναι πλέον σε θέση να πάρει σοβαρά υπόψη το ΕΚ το οποίο έχει χάσει από καιρό την αξιοπιστία του. Ως εκ τούτου, αυτό το ψήφισμα είναι άκυρο και άκυρο για εμάς.
Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών