Η καταδρομική επιχείρηση των Τούρκων στην Συρία ήταν τόσο γρήγορη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “βιαστική και φοβισμένη”. Και γι΄ αυτό όπως εκτιμά το Stratfor σε ανάλυσή του δεν πρεπει να προκαλεί οποιαδήποτε σκέψη ή σενάριο για περαιτέρω στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στην Συρία. Μάλλον σηματοδοτεί το ακριβώς αντίθετο. Ο χάρτης από το Stratfor δείχνει πόσα χιλιόμετρα «οπισθοχώρησε» η Τουρκία . Που ήταν ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ και που…τον μετακόμισαν!
Η Τουρκία θεωρούσε ότι ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ είναι επικράτειά της, παρόλο που βρίσκεται εντός του εδάφους της Συρίας, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων νότια από τα τουρκικά σύνορα στην κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη.
Μια τιμητική φρουρά από περίπου 40 Τούρκους στρατιώτες είχαν αναλάβει να τον φρουρούν. Η περιοχή άρχισε να γίνεται επικίνδυνη ειδικά μετά από την ενεργοποίηση των δυνάμεων του Ισλαμικού κράτους και την πολιορκία της Kobani.
Ο κίνδυνος να βρεθούν τουρκικές δυνάμεις αντιμέτωπες με δυνάμεις των φανατικών ισλαμιστών ανησυχησε την Άγκυρα. Η Τουρκία προσπαθεί να διατηρήσει “ισορροπίες” . Δεν είναι τυχαίο ότι οι φανατικοί έχουν αποφύγει να “χτυπήσουν” σε τουρκικό έδαφος. Η Τουρκία από την άλλη προσπαθεί να μην παίρνει θέσεις που πιθανόν να ενοχλήσουν το Ισλαμικό κράτος.
Η Τουρκία αρνήθηκε να δώσει άμεση βοήθεια στους υπερασπιστές της Kobani και τελικά μετά από πολλές πιέσεις δέχτηκε να επιτρέψει σε κουρδικές δυνάμεις να περάσουν από το έδαφός της και να σπεύσουν στην περιοχή.
Για να φθάσει μέχρι τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε το γεγονός ότι οι κούρδοι άνοιξαν έναν σχετικά ασφαλή διάδρομο μέχρι εκεί. Με λίγα λόγια η “κατασρομική επιχείρηση” έγινε μάλλον εκ του ασφαλούς. Και παρόλα αυτά είχαν κι έναν νεκρό από ατύχημα!
Το πόσο απρόθυμη είναι η Τουρκία να εμπλακεί σε επιχειρήσεις εντός Συρίας και πολύ περισσότερο να βρεθεί αντιμέτωπη με δυνάμεις του Ισλαμικού κράτους προκύπτει από το γεγονός ότι προτίμησε να μεταφέρει την φρουρά αλλά και τα τα λείψανα του Σουλεϊμάν Σαχ σε περιοχή κοντά στα τουρκικά σύνορα, που είναι πολύ πιο εύκολο να υπερασπιστεί.
Θα μπορούσε να είχε ενισχύσει την φρουρά αλλά όπως προκύπτει η Άγκυρα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εμπλακει σε οποιαδήποτε σύγκρουση εντός του εδάφους της Συρίας. Και ειδικά σε σύγκρουση με τους φανατικούς ισλαμιστές.