ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Η ανατροπή του Μοχάμαντ Μορσί με στρατιωτικό πραξικόπημα ενδέχεται να έχει μελλοντικές επιπτώσεις σε σχέση με τον καθορισμό της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ενώ το καθεστώς Χοσνί Μουμπάρακ είχε συμφωνήσει με την Κύπρο για την ΑΟΖ και ήταν έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Με την άνοδο των Μουσουλμάνων Αδελφών στην εξουσία και του Μουχάμαντ Μόρσι, ο υπουργός Πετρελαίων της χώρας Αμπντουλάχ Γκχοράμπ είχε δηλώσει πως τα «θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Τουρκίας δεν είναι ακόμη συμφωνημένα». Ο Αιγύπτιος υπουργός είχε δηλώσει ακόμη πως « το διεθνές δίκαιο προβλέπει πως τα «τρία κράτη πρέπει να συμμετάσχουν στον καθορισμό των συνόρων», προσθέτοντας ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση εργάζεται ήδη στην κατεύθυνση αυτή». Ουσιαστικά ο Αιγύπτιος υπουργός είχε αποκλείσει την Ελλάδα, με το Καστελόριζο σαν να μην έχει δικαίωμα συζήτησης για την ΑΟΖ!
Στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή της Μεσογείου κρίσιμο ρόλο παίζει το Καστελόριζο, καθώς εξασφαλίζει κοινό όριο της ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, όπως προσπαθεί η Τουρκία και φαίνεται να αποδέχονταν το καθεστώς Μόρσι , η Αίγυπτος αποκτούσε σύνορα με την Κύπρο και την Τουρκία, με την Ελλάδα να χάνει ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ΑΟΖ!
Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι στρατηγοί και πόσο καιρό θα μείνουν στην εξουσία.
Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο φαίνεται πως έχουν και πολλές γεωστρατηγικές συνέπειες που αφορούν και την Ελλάδα..