Τι αντιαεροπορικά παζαρεύει η Τουρκία – Τέλος τα κινεζικα

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Παγιώνεται η διαδικασία στροφής της Τουρκίας όσον αφορά την προμήθεια  κινεζικών πυραυλικών συστημάτων, έπειτα από τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων. Ήδη η Άγκυρα  αποφάσισε  να επανεξετάσει την συμφωνία για την αγορά αυτή και όπως γράφει η  εφημερίδα Zaman, αποστολή Τούρκων αξιωματούχων με επικεφαλής 
τον Υφυπουργό Αμυντικής Βιομηχανίας,κ. Ισμαήλ Ντεμίρ, ταξίδεψαν  πρόσφατα μέχρι την Γαλλία προκειμένου να διεξάγουν συνομιλίες με την  (Γαλλο-ιταλική ) εταιρεία  Eurosam που συμμετέχει στον διαγωνισμό για την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων.

Η Τουρκία είχε ανακοινώσει την κατ αρχήν επιλογή των κινεζικών αντιαεροπορικών μεγάλου βεληνεκούς  HQ-9 της κινεζικής CPMIEC (China Precision Machinery Export-Import Corporation)  λόγω της χαμηλότερης τιμής του σε σχέση με τα άλλα προσφερόμενα συστήματα, αλλά και την απεριόριστη πρόσβαση στη τεχνολογία, που υπόσχονταν το Πεκίνο.Απερρίφθησαν δε το  Patriot των Raytheon & Lockheed Martin των ΗΠΑ , το SAMP/T Aster 30 της ιταλο-γαλλικής κοινοπραξίας Eurosam και το ρωσικό S-300PMU2,της Rosoboronexport.
Αμέσως άρχισαν οι πιέσεις από ΗΠΑ, Γαλλία ( ακόμα και Ρωσία) που συμμετείχαν στον διαγωνισμό που είχε προκηρυχτεί. Πιο πιεστική ήταν η Ουάσιγκτον η οποία μάλιστα προχώρησε στην κατάρτιση  νομοσχεδίου με το οποίο  έμπαινε »φραγμός» στην συμφωνία της  Κίνας με την Τουρκία για αγορά αντιαεροπορικών  συστημάτων και πυραύλων από την δεύτερη.Συγκεκριμένα το Κοινοβούλιο των ΗΠΑ, συμφώνησε στην ψήφιση νομοσχεδίου για την απαγόρευση χρήσης αμερικανικών κεφαλαίων, που θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση ενσωμάτωσης κινεζικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στα υπάρχοντα νατοϊκά συστήματα.Παράλληλα οι ΗΠΑ  έστειλαν αντιπροσωπεία ειδικών, στελεχωμένης από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, για να συζητήσουν το θέμα με την Τουρκία,ενώ στο »παιχνίδι» των πιέσεων μπήκαν και ιδιωτικές αμερικανικές εταιρίες επενδύσεων.

Η κινεζική εταιρία είναι στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ για παράνομη προώθηση όπλων.Το σύστημα που έχει προτείνει στην Άγκυρα - και έχει προκριθεί μετά από διαγωνισμό, όπως προαναφέραμε- είναι παρόμοιο με τους ρωσικούς  S-300. Όταν η Τουρκία κατάλαβε ότι υπάρχει εμμονή από την δύση και το ΝΑΤΟ για την επιλογή της , ζήτησε εκ νέου προσφορές από ΗΠΑ ( για τα Patriot),  την Ρωσία και την  ευρωπαϊκή κοινοπραξία Eurosam., με στόχο να ρίξει τις τιμές. 
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ήδη στις συζητήσεις έχει πάρει κεφάλι η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία σε σχέση με τις ΗΠΑ – στις τελευταίες η Άγκυρα έδωσε πιο γρήγορα το συμβόλαιο για τα F-35 ,ως αντιστάθμισμα.Βέβαια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το θέμα έχει κλείσει διότι και οι ΗΠΑ είναι σκληρό καρύδι και η Άγκυρα   μετρ στο …Ανατολίτικο παζάρι.
 Ακόμα ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η έμμεση προτίμηση προς το ευρωπαϊκό σε αυτή την φάση είναι μια πίεση προς τις ΗΠΑ για να πάρουν οι Τούρκοι  …δωρεάν έστω και μεταχειρισμένα Patriot!

Διαβάστε ακόμη:

«Απαξίωσαν σκόπιμα τα ρωσικά όπλα στην Ελλάδα» – Ο Δήμος Βερύκιος γράφει και απαντά στο Onalert

«Νεκρώνουν» οι ελληνικοί S 300 από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας!


Οι Patriot μένουν μόνιμα στην Τουρκία