Οι αρχές της Τουρκίας θεωρούν ότι ο σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από τέσσερις ημέρες, αφού μπήκε στο κτίριο του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, δολοφονήθηκε μέσα στη διπλωματική αποστολή, δήλωσαν το Σάββατο δύο πηγές προσκείμενες σε αυτές.
«Η αρχική εκτίμηση της τουρκικής αστυνομίας είναι ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Πιστεύουμε ότι η δολοφονία ήταν προμελετημένη και το πτώμα απομακρύνθηκε αμέσως μετά από το προξενείο», εξήγησε ο ένας από τους δύο τούρκους αξιωματούχους στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Καμιά από τις δύο πηγές δεν έκανε κάποια εκτίμηση για το πώς διαπράχθηκε η δολοφονία.
Μια πηγή στο σαουδαραβικό προξενείο διέψευσε ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στη διπλωματική αποστολή και χαρακτήρισε αβάσιμη την υπόθεση αυτή. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι μια ομάδα Σαουδαράβων, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών, αφίχθη στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο για να πάρει μέρος στην έρευνα για την εξαφάνιση του Κασόγκι.
Ο γενικός πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι διαβεβαίωσε νωρίτερα πως η χώρα του προσφέρει όποια βοήθεια μπορεί στην έρευνα για τον Κασόγκι και απέρριψε τη σεναριολογία περί απαγωγής η δολοφονίας του.
Ο Κασόγκι, που ζούσε αυτοεξόριστος στην Ουάσινγκτον τον τελευταίο χρόνο, καθώς φοβόταν ότι θα υφίστατο αντίποινα διότι επέκρινε τις πολιτικές του Ριάντ, μπήκε στο προξενείο για να ζητήσει να του δοθούν έγγραφα ενόψει του γάμου του, σύμφωνα με τη σύντροφο του, που τον περίμενε έξω από τη διπλωματική αποστολή. Από εκείνη τη στιγμή τα ίχνη του χάθηκαν.
Έκτοτε, οι αρχές της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας δίνουν εντελώς αντιφατικές εκδοχές για την εξαφάνισή του, με την Άγκυρα να λέει πως δεν υπάρχει καμιά απόδειξη πως βγήκε από το προξενείο και το Ριάντ αντιθέτως να διαβεβαιώνει πως έφυγε από την διπλωματική αποστολή την ίδια ημέρα.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τα δημοσιεύματα, αλλά τα παρακολουθούμε στενά», σημείωσε ο αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Μια πηγή προσκείμενη στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε ότι μια ομάδα 15 Σαουδαράβων, ανάμεσά τους και αξιωματούχοι, αφίχθησαν στην Κωνσταντινούπολη με δύο αεροσκάφη και πήγαν στο προξενείο την ημέρα που βρισκόταν εκεί ο Κασόγκι, πριν εγκαταλείψουν την Τουρκία αμέσως μετά.
Κατά την ίδια πηγή, η Άγκυρα προσπαθεί να εξακριβώσει τις ταυτότητές τους. Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε επίσης ότι μια ομάδα Σαουδαράβων μετέβη για σύντομο χρονικό διάστημα στο προξενείο.
Η εξαφάνιση του Κασόγκι πιθανότατα θα βαθύνει ακόμα περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία. Στις διμερείς σχέσεις επικρατεί μεγάλη ένταση αφότου η Τουρκία ανέπτυξε στρατεύματα στο Κατάρ πέρυσι σε ένδειξη υποστήριξης αφού οι γείτονες του εμιράτου στον Κόλπο, με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, του επέβαλαν εμπάργκο.
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, υποσχέθηκε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα του θα επιτρέψει στις τουρκικές αρχές να ψάξουν το προξενείο. Παράλληλα όμως επέκρινε τα μέτρα καταστολής στην Τουρκία μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το Σάββατο ο Γιασίν Ακτάι, σύμβουλος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του Ερντογάν — και προσωπικός φίλος του Κασόγκι — δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ «απαιτούμε μια πειστική εξήγηση από τη Σαουδική Αραβία, και αυτό που μας προσέφερε ο πρίγκιπας διάδοχος δεν μας πείθει».
Συμπλήρωσε ότι αυτό που συνέβη στον Κασόγκι είναι έγκλημα και όποιος ευθύνεται για την εξαφάνισή του πρέπει να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.
Εισαγγελείς διενεργούν έρευνα για την υπόθεση, ανέφεραν τούρκοι αξιωματούχοι, ενώ ο εκπρόσωπος του AK διατράνωσε πως η τύχη του θα εξακριβωθεί.
«Η κατάσταση του εξαφανισμένου δημοσιογράφου, οι λεπτομέρειες για αυτόν και το ποιος ευθύνεται (για ό,τι του συνέβη) θα αποκαλυφθούν», είπε ο Εμέρ Τσελίκ.
Ο Κασόγκι εμφανιζόταν συχνά σε πολιτικά τοκ-σόου σε αραβικά δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα και χρημάτισε άλλοτε σύμβουλος του Τούρκι αλ Φάισαλ, του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και πρώην πρεσβευτή του Ριάντ στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.
Τον τελευταίο χρόνο έγραφε άρθρα σε εφημερίδες όπως η Washington Post επικρίνοντας έντονα την σαουδαραβική πολιτική έναντι του Κατάρ και του Καναδά, τη σαουδαραβική εμπλοκή στον πόλεμο στην Υεμένη, την καταστολή των αντιφρονούντων και τις εκκαθαρίσεις στο βασίλειο.
«Εγκατέλειψα το σπίτι μου, την οικογένειά μου, τη δουλειά μου, και υψώνω τη φωνή μου», έγραφε ο Κασόγκι τον Σεπτέμβριο του 2017. «Αν συμπεριφερόμουν διαφορετικά, θα πρόδιδα εκείνους που λιώνουν στις φυλακές. Μπορώ να μιλήσω, ενώ τόσοι άλλοι αδυνατούν».
Δύο μήνες αργότερα, αναφερόμενος στις συλλήψεις δεκάδων μελών της βασιλικής οικογένειας, αξιωματούχων και επιχειρηματιών που κατηγορήθηκαν για διαφθορά, ο Κασόγκι κατήγγειλε πως ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εφαρμόζει μια εντελώς «επιλεκτική δικαιοσύνη» και πρόσθεσε πως επικρατεί «απόλυτη δυσανεξία για την παραμικρή, ακόμη και χλιαρή, κριτική» προς το πρόσωπο του πρίγκιπα διαδόχου στο Ριάντ.
Ο πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι το εξαώροφο, αυστηρά φυλασσόμενο κτίριο διαθέτει σύστημα επιτήρησης, που παρ’ όλ’ αυτά δεν κατέγραψε πλάνα με τον Κασόγκι να μπαίνει στο προξενείο ή να βγαίνει από αυτό.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ