Τον «γύρο» του Διαδικτύου έχει κάνει τις τελευταίες ώρες μια φωτογραφία του, υπό κατασκευή τουρκικού εθνικού μαχητικού 5ης γενιάς τύπου TF-X, γνωστό και ως «Milli Muharip Ucak», που «διέρρευσε» ο ιστότοπος ενημέρωσης AirturkHaber, που ασχολείται με θέματα σχετικά με την πολιτική και στρατιωτική αεροπορία στην Τουρκία αλλά και διεθνώς.
Όπως αναφέρουν οι Τούρκοι αναλυτές, η φωτογραφία αυτή αποκαλύπτει την «τελική μορφή» που θα έχει η κύρια κατασκευή του αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων τύπου TF-X, καθώς το πρόγραμμα ανάπτυξης του «εθνικού μαχητικού» της Τουρκίας βρίσκεται πλέον στο τελικό του στάδιο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών της χώρας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ, στα πρώτα αποκαλυπτήρια που έγιναν στα τέλη Νοεμβρίου.
İşte Milli Muharip Uçak Prototipinin Son Hali!
– AirTürkHaber pic.twitter.com/sQM7AbC1nt
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) December 25, 2022
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Άγκυρας και της κατασκευάστριας εταιρείας, το TF-X θα είναι έτοιμο για να παρουσιαστεί δημόσια και επίσημα το 2023, ενώ η «παρθενική πτήση» φέρεται να έχει προγραμματιστεί για το 2024. Στόχος της γειτονικής μας χώρας είναι να παραμείνει επιχειρησιακό στο οπλοστάσιο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Αεροπορίας μέχρι τη δεκαετία του 2070, ενώ επιδιώκουν να είναι διαλειτουργικό με μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες της κατασκευάστριας εταιρείας TAI, το μαχητικό αεροσκάφος TF-X θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2029, ενώ στόχος της εταιρείας είναι η παραγωγή δύο μαχητικών αεροσκαφών το μήνα.
TF-X için deliler gibi şu görüntüyü bekliyorum. pic.twitter.com/NbQhnDYgSW
— Abdullah Bekci (@1savasansahin) December 26, 2022
Το πρόγραμμα θα αποφέρει έσοδα ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το κόστος ανά μονάδα θα υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας όπως:
- Η Aselsan για τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα ραντάρ.
- Η Havelsan για τα λογισμικά (software) και τους αισθητήρες.
- H Altınay για λειτουργικά συστήματα (επιφάνειες ελέγχου).
- Η Pavotek για τα συστήματα διανομής ισχύος.
- Ορισμένα λειτουργικά συστήματα, θα παράγονται από την TAI και μια ουκρανική εταιρεία.
Φωτογραφία αρχείου