TB3 Bayraktar: Το νέο τουρκικό UCAV θα κάνει σύντομα πτητικές δοκιμές από το TCG Anadolu

Η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας εξελίσσεται με την κατασκευή και ανάπτυξη νέων οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η εταιρεία Baykar, επικεφαλής της οποίας είναι ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, ο γαμπρός του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επενδύει στο TB3 Bayraktar, το οποίο πραγματοποιεί συνεχείς πτητικές δοκιμές.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ τόνισε ότι οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί και τα τεχνολογικά προϊόντα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας «τραβούν την προσοχή» στο εξωτερικό ενώ αποκάλυψε αφενός ότι η διαδικασία παραγωγής του μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους τύπου Kizilelma βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέχεια ότι το οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου TB3 Bayraktar θα πραγματοποιήσει σύντομα δοκιμές από το ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι οι δοκιμαστικές αυτές πτήσεις θα διεξαχθούν εντός του 2024. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου, το TB3 Bayraktar πραγματοποίησε πρώτη πτήση από ράμπα απογείωσης, προσομοιώνοντας την απονήωση από το κατάστρωμα του TCG Anadolu.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του, το τουρκικό UCAV έχει μήκος 8,35 μέτρα και εκπέτασμα πτερύγων 14 μέτρα, ενώ μπορεί να απογειωθεί με μέγιστο βάρος 1,5 τόνου και μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 280 κιλών. Ακόμα, έχει την ικανότητα να πετάει μέχρι τους 160 κόμβους, με επιχειρησιακή εμβέλεια τα 1.000 ναυτικά μίλια, εξοπλισμένο με έξι φορείς πυρομαχικών, τα οποία μπορούν να είναι είτε αντιαρματικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι αέρος – εδάφους είτε ρουκέτες είτε κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας.

Με πληροφορίες από: Sabah / Φωτογραφία αρχείου