Η ρωσική εφημερίδα Κομμερσάντ σε άρθρο της με τίτλο: «Μετά το σοκ, τα έσοδα των τρομοκρατών έπεσαν στο 1,5 εκ, δολάρια ημερησίως», σημειώνει τα όσα ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, περί συγκέντρωσης στα τούρκο-ιρακινά σύνορα άνω των 8.000 βυτιοφόρων και διαδρομές που χρησιμοποιούν μεταφέροντας καύσιμα από το Ιράκ και τη Συρία στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την δήλωση του υφυπουργού Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, ότι τα έσοδα από τον παράνομο εμπόριο πηγαίνουν στην ηγεσία της Τουρκίας και στον ίδιο τον Πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Επισημαίνει ταυτόχρονα τις δηλώσεις του επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Σεργκέι Ρουντσκόφ, περί περαιτέρω προώθησης του κλεμμένου από το ισλαμικό κράτος πετρελαίου σε τουρκικά λιμάνια στη Μεσόγειο Θάλασσα και στο διυλιστήριο στην πόλη Μπατμάν, αλλά και περί μείωσης των εσόδων για τους τρομοκράτες, από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην περιοχή.
Στη συνέχεια, προβάλλει δηλώσεις του ερευνητή του Κέντρου Μεσανατολικών Σπουδών του MGIMO Αλεξάντρ Κριλόφ, ο οποίος μιλώντας στον Ρ/Σ «Κομμερσάντ FM», υποστήριξε, ότι «πολλοί παγκόσμιοι παίχτες ενδιαφέρονται για την ύπαρξη των εν λόγω καναλιών διέλευσης παράνομου πετρελαίου» και ότι «αυτό το κανάλι μεταφοράς και επεξεργασίας πετρελαίου στην Τουρκία υπάρχει εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», τονίζοντας:
«Δεν εμφανίστηκε λόγω της «Αραβικής Άνοιξης», και ούτε λόγω των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στη Συρία. Τώρα, λειτουργεί σε αυτή την περιοχή μια ομάδα από διεθνείς εμπόρους, που αγοράζουν απλώς το πετρέλαιο, και στη συνέχεια, πράγματι, το πετρέλαιο επιστρέφει και στη Συρία, αλλά και στο Ιράκ. Δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι καταφθάνει στο Ιράκ από την Ιορδανία. Αγοραστές του πετρελαίου αυτού, προφανώς, είναι η Κύπρος και ακόμη και η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται πιο κοντά απ’ όλους. Παρόμοια κατάσταση ισχύει αυτή τη στιγμή και στη Λιβύη».