ΣΥΡΙΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ: Σε ρόλο «επιτήδειου ουδέτερου» η Άγκυρα

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Ξανά το ρόλο του »Επιτήδειου Ουδέτερου»  φαίνεται ότι επιλέγει η Τουρκία σε σχέση με την Συρία παρά την μέχρι τώρα σκληρή ρητρεία της και τις υπόγειες κινήσεις της κατά του Ασαντ. Συγκεκριμένα ερωτηματικά προκαλούν   δημοσιεύματα - που προφανώς στηρίζονται σε διαρροές επισήμων κύκλων – συμφωνα με τα οποία η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενη επίθεση στην Συρία με μάχιμο ρόλο αλλά με »μπερδεμένο»  αεροπορικό ρόλο χαμηλής έντασης  : Αυτόν της εναέριας περιπολίας μάχης (CAP)  αεροσκαφών της F-16 μόνο όμως για προστασία άλλων μάχιμων αεροσκαφών του ΝΑΤΟ ή του Συνασπισμού των »προθύμων».

Η Milliyet συγκεκριμένα προβάλλει το θέμα με τον τίτλο «Περισσότερο θα είναι καθήκοντα CAP» όπου γράφει πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δε θα λάβουν μέρος στην επέμβαση στη Συρία, ως μάχιμες, και στην περίπτωση που θα ζητηθεί υποστήριξη, τότε θα αναλάβει καθήκοντα CAP, που έχουν την έννοια – όπως γράφει- της προστασίας των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ. Τονίζεται ακόμα ότι είναι ξεκάθαρη η στάση της Άγκυρας και ότι η κυβέρνηση και το Γενικό Επιτελείο είναι υπέρ μίας επέμβασης που θα εξαρτηθεί από απόφαση του ΝΑΤΟ. Η συμμετοχή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ως μάχιμες, δεν αναφέρονται καν μεταξύ των εναλλακτικών περιπτώσεων, και λέγεται ότι τίθεται θέμα εξασφάλισης λογιστικής υποστήριξης στις συμμαχικές δυνάμεις. Σε περίπτωση που γίνει κάποια επέμβαση, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θα μπει στο κύκλωμα η βάση του Ίντζιρλικ, και θα εξασφαλιστεί λογιστική υποστήριξη. 

Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι το σημείο στο οποίο μπορεί να φθάσει η Τουρκία λέγεται ότι είναι η εξασφάλιση προστασίας στα αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού. Σε μία τέτοια περίπτωση θα παίξουν αποτελεσματικό ρόλο και οι βάσεις αεριωθουμένων των Αδάνων, του Ντιάρμπακιρ και της Μαλάτειας.

Σε ρόλο …συνοδού η Τουρκία
Όπως λένε ειδικοί αναλυτές που »διάβασαν » το συγκεκριμένο δημοσίευμα , στο μέτρο που αυτό είναι βάσιμο, πάλι αναδεικνύεται ο ρόλος του »επιτήδειου ουδέτερου» που διαλέγει να παίξει η Άγκυρα : Ενώ μέχρι τώρα στα λόγια ( και στις υπόγειες, μη ορατές, κινήσεις)  η θέση της είναι να χτυπηθεί η Συρία  και να ανατραπεί με κάθε τρόπο ο Ασαντ, τώρα , που καταρτίζονται τα σχέδια για τυχόν χτύπημα  κρατά διακριτικά απόσταση περιοριζόμενη σε ρόλο …συνοδού! Χρησιμοποιεί μεν τον δόκιμο επιχειρησιακό όρο »αποστολές εναέριας περιπολίας μάχης» (CAP) , ωστόσο  η πηγή που έδωσε την πληροφορία έσπευσε να τον …κουτσουρευσει  με διευκρίνηση που περιορίζει τον συγκεκριμένο ρόλο…Μια ερμηνεία είναι ότι δεν θέλει να καταγραφεί ως μουσουλμανική χώρα που ρίχνει βόμβες κατά άλλης μουσουλμανικής χώρας… Εκτός αν την έχει βάλει »στον πάγο» η ίδια η Ουάσιγκτον για τους δικούς της λόγους…
Είναι άγνωστο αν εδώ στην Ελλάδα ΄- και συγκεκριμένα στα Γενικά Επιτελεία – έχουν ασχοληθεί με αυτής της μορφής την ανάλυση πληροφοριών οι οποίες μάλιστα προέρχονται από ανοιχτές πηγές…
 
 NATO: Θα προστατεύσουμε την Τουρκία

Στο μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Ρασμούσεν, (ο οποίος τόνισε ότι η χρήση χημικών είναι κάτι το απαράδεκτο και δε μπορεί να παραμείνει αναπάντητο) επεσήμανε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη κατάσταση και δήλωσε πως το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Τουρκία και να προστατεύει τα νοτιοανατολικά σύνορά της.
Εξάλλου ο Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας είπε – το αυτονόητο - ότι «προς το παρόν δε θα χρησιμοποιηθούν οι γερμανικοί πύραυλοι Πάτριοτ, που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία, σε μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας».εξηγώντας ότι η χρησιμοποίηση των εν λόγω συστημάτων Πάτριοτ αφορούν την άμυνα και την προστασία της Τουρκίας που είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ακόμα ο  Γερμανός Υπουργός Αμυνας επέστησε την προσοχή στο ότι η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ σοβαρή, γι’ αυτό και δε μπορεί να γίνει σπέκουλα αναφορικά με το τι μπορεί να συμβεί.