«Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας δεν μεταβάλλει καθόλου τις επιδιώξεις της στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ. Απεναντίας, η Τουρκία γίνεται ακόμη πιο αδιάλλακτη και θα αισθανθεί ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης- για τα δικά της δεδομένα- της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία και της μη επιβολής ουσιαστικών κυρώσεων από τη Δύση», τονίζει στο OnAlert ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής.
Όπως εκτιμά ο κ. Υφαντής η Άγκυρα θα συνεχίσει την προκλητική και επιθετική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να επιτύχει τον απώτερο στόχο της για έναρξη από μηδενική βάση ενός διαλόγου για τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. «Το τουρκικό στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο δεν αντέχει σε έναν συμβιβασμό στη διαχείριση των ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο τη Κύπρου. Τον θεωρεί ήττα. Επομένως, η Τουρκία θα συνεχίζει να προκαλεί και να παραβιάζει με ωμό τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. «Δεν πρόκειται να υποχωρήσει καθώς επιδιώκει να κάτσει στο τραπέζι μιας διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου θεωρεί ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού ζητήματος, όπως εσχάτως διαφάνηκε από την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Βέβαια», συμπληρώνει ο κ. Υφαντής, «η Αθήνα και η Λευκωσία δεν μπορεί να συμμετέχει σε κανένα διάλογο αν δε σταματήσουν οι προκλήσεις και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας».