Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, η Τουρκία υπέβαλε στον ΟΗΕ -για να καταγραφούν- τις συντεταγμένες που περιλαμβάνει η συμφωνία με τη Λιβύη.
Την κίνηση είχε προαναγγείλει ο Ερντογάν, μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, το μεσημέρι του Σαββάτου.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπέγραψε ο ίδιος τη συμφωνία, μετά την κύρωση της στη Βουλή, και την στέλνει στον ΟΗΕ. Ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα αξιοποιήσει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στην απέλαση του Λίβυου πρέσβη στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας “σκάνδαλο” την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και έστειλε μήνυμα στην χώρα μας, πως αυτή η κίνηση δείχνει κακή διπλωματική συμπεριφορά από τη μεριά της Ελλάδας. “Πήραμε κι εμείς τέτοιες αποφάσεις κατά το παρελθόν. Αλλά τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται. Τι έγινε; Τι κερδίσατε;”, αναρωτήθηκε ο Ερντογάν.
.#Turkey applies to #UN to register maritime pact with #Libya https://t.co/AIXmqDuZWu pic.twitter.com/I7aGPW4pMw
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) December 12, 2019
Η κίνηση της Τουρκίας -αν και είχε προαναγγελθεί- ερμηνεύεται και ως απάντηση στην κίνηση της Ελλάδας να αποστείλει την Δευτέρα δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Σε αυτές, αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος ρωτήθηκε και για άλλα βήματα που θα κάνει για την τουρκική προκλητικότητα, είπε: «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί».
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε – για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας» – δύο επιστολές, η μια προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ (διαβάστε εδώ λεπτομέρειες για το περιεχόμενό τους).
«Επιβεβαιώνω ότι λάβαμε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου και τη μελετούμε. Η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους» δήλωσε μετά την παραλαβή των ελληνικών επιστολών ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ.