Τους εγγονούς των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων συλλυπήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια κίνηση συμφιλίωσης με στόχο να κλείσει ένα από τα ανοιχτά ζητήματα που στιγμάτιζαν την ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Την παραμονή της επετείου των σφαγών που έγιναν από την Οθωμανική Κυβέρνηση των Νεότουρκων, κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδιαίτερα το 1915, που διεθνώς τιμάται την 24 Απριλίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση σε εννέα γλώσσες προς τους Αρμενίους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας και τους Αρμενίους της Οικουμένης.
«Συλλυπούμεθα τα εγγόνια των Αρμενίων που έχασαν τις ζωές τους στις αρχές του 20ού αιώνα».
«Τιμούμε με σεβασμό και λύπη όλους τους Οθωμανούς πολίτες , ανεξαρτήτως της θρησκευτικής και εθνοτικής προέλευσης που έχασαν τη ζωή τους την ίδια περίοδο και κάτω από ανάλογες συνθήκες», γράφει η πρωθυπουργική ανακοίνωση. »Η 24η Απριλίου έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τους Αρμενίους πολίτες μας και για όλους τους Αρμενίους στον κόσμο και γι’ αυτό αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για να μοιραστούμε τις σκέψεις μας σε ένα ιστορικό θέμα».
«Τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν μια δύσκολη περίοδος γεμάτη με πόνο και συμφορές για τους Τούρκους, Κούρδους, Άραβες, Αρμενίους και εκατομμύρια άλλους Οθωμανούς πολίτες, ανεξαρτήτως της θρησκείας η της φυλετικής καταγωγής», λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός και τονίζει ότι «η προσέγγιση αυτών των θεμάτων απαιτεί μία κατανόηση απ’ όλους για τον πόνο και τις συμφορές που βιώθηκαν εκείνη την περίοδο».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός λέει ότι δεν μπορούν να φτιαχτούν «ιεραρχίες στον πόνο», ούτε «να συγκριθεί ο πόνος και οι συμφορές». «Οι συγκρίσεις αυτές δεν έχουν νόημα για αυτούς που έχουν βιώσει τον πόνο». «Καθήκον της ανθρωπότητας είναι να αναγνωρίσει ότι οι Αρμένιοι θυμούνται τον πόνο και τις συμφορές που βιώθηκε την περίοδο εκείνη, ακριβώς όπως κάθε άλλος πολίτης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας».
«Στην Τουρκία η έκφραση διαφορετικής και ελεύθερης γνώμης για τα γεγονότα του 1915, είναι προϋπόθεσή για μια πλουραλιστική προοπτική και μια παιδεία δημοκρατίας και νεοτερικότητας», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός. »Το να αντλούμε εχθρότητα από την Ιστορία και να δημιουργούμε ανταγωνισμό, δεν είναι ούτε αποδεκτό ούτε χρήσιμο στο σημερινό Κόσμο, και στην προσπάθεια μας για την στην δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός και προσθέτει ότι «το πνεύμα της εποχής απαιτεί διάλογο παρά τις διαφορές, κατανόηση, εκτίμηση και συμβιβασμό».
«Οι λαοί της Ανατολής που έζησαν μαζί για αιώνες, ανεξαρτήτως των διαφόρων φυλετικών (εθνοτικών) και θρησκευτικών διαφορών, έχουν αποκτήσει κοινές άξιες σε κάθε τομέα, από την τέχνη μέχρι την διπλωματία από την διοίκηση του κράτους μέχρι το εμπόριο. Σήμερα έχουν την ίδια ικανότητα να δημιουργούν το κοινό μέλλον τους», λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός.
«Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι έχουν την ικανότητα να συζητήσουν από κοινού τις απώλειες και τις συμφορές του παρελθόντος με σοβαρότητα «, σημείωσε στην δήλωση του, η οποία χαρακτηρίζεται ιστορική από παρατηρητές. Αποδέκτες της ανακοίνωσης αυτής, δεν είναι μόνο οι Αρμένιοι και οι υπόλοιποι λαοί της Οθωμανικής περιόδου που διατηρούν την πικρή μνήμη των συμφορών εκείνη στις περιόδου, αλλά και η σημερινή πολιτική παιδεία στην Τουρκία που βρίσκεται μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις, προκειμένου να λύσει προβλήματα ταυτότητας το οποία συσσωρεύονται από την περίοδο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, λένε πολιτικοί αναλυτές.