Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν στη μοιραία σύγκρουση ενός ελληνόκτητου τάνκερ και ενός τουρκικού καϊκιού, σήμερα τα ξημερώματα ανοιχτά της Μερσίνης και που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν της ζωή τους τέσσερις Τούρκοι ψαράδες.
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης,, όλα έγιναν στις πέντε παρά δέκα τα ξημερώματα όταν το καΐκι «Πολάτμπεϊ» συγκρούστηκε με τάνκερ με ελληνική σημαία και αναποδογύρισε. Η κινητοποίηση έγινε όταν διακόπηκε μέσα στη νύχτα η επικοινωνία με το καΐκι. Άλλα σκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή έσπευσαν στο σημείο και εντόπισαν το καΐκι να είναι αναποδογυρισμένο.
Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «ΕΦΕΣΟΣ» συγκρούστηκε με τουρκικό αλιευτικό σκάφος, 37 ναυτικά μίλια ανοιχτά της τουρκικής πόλης Μερσίνη.
Akdeniz'de Yunan tankeri ile Türk balıkçı teknesi çarpıştı: 5 kişi kayıp https://t.co/7BMuuY8KQL pic.twitter.com/7PPvEE41LP
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) November 11, 2020
Τι αναφέρουν οι ειδικοί
Ο Σινάν Μαβρούκ, αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Αλιείας στο πανεπιστήμιο Τσουκούροβα, στα Άδανα, μίλησε στο newsit.gr, όπου και ανέλυσε όλα τα πιθανά σενάρια που οδήγησαν στο δυστύχημα.
“Μόλις ενημερωθήκαμε για το περιστατικό επικοινωνήσαμε με την Ακτοφυλακή. Μας είπαν ότι ανέσυραν τέσσερις νεκρούς ψαράδες, χωρίς να μας δώσουν άλλες πληροφορίες”.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως : “Η περιοχή όπου έγινε το δυστύχημα είναι μία από τις πλουσιότερες σε αλιεύματα στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα πολύ σημαντικό πέρασμα στη θαλάσσια κυκλοφορία, εξαιτίας του αγωγού φυσικού αερίου, των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, των εγκαταστάσεων σιδήρου και χάλυβα και του λιμανιού Iskenderun. Έτσι, χιλιάδες πλοία και δεξαμενόπλοια περνούν από την περιοχή.
Κανονικά, οι ψαράδες προσπαθούν πάντα να είναι προσεκτικοί για πιθανή σύγκρουση με πλοία. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς συνέβη αυτό το ατύχημα. Είναι πιθανό να προέκυψε βλάβη στους κινητήρες. Επίσης, όταν συλλέγουν το δίχτυ τους, δεν έχουν μεγάλη ικανότητα κίνησης. Αυτό ίσως είναι ένα άλλο σενάριο.
Ως επιστημονικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα συνεργαζόμαστε στενά με τους ψαράδες, εδώ και πολύ καιρό. Τους περισσότερους τους γνωρίζουμε προσωπικά. Μερικές φορές, πηγαίνουμε στο πλοίο και συλλέγουμε δείγματα από τα αλιεύματά τους”.
Στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο που είχε αναχωρήσει από τη Σεϊχάν της Τουρκίας με προορισμό το Βιετνάμ, μεταφέροντας 139.144 μετρικούς τόνους πετρέλαιο, επιβαίνουν 27 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 13 Έλληνες.
Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία από Twitter