Συγκέντρωση ακραίων μουσουλμάνων έξω από την Αγια Σοφιά

Εκατοντάδες ακραίοι μουσουλμάνοι μαζεύτηκαν έξω από την Αγιά Σοφιά κατά την 562η επέτειο της Άλωσης την ώρα της πρωινής προσευχής και προσευχήθηκαν (έκαναν »ναμάζι») για την μετατροπή τοης σε Τζαμί, μια εκδήλωση που ο τουρκικόε τυπος το αναφερει  προκλητικά ως «ναμάζι Άλωσης στο τέμενος της Αγίας Σοφίας».
 Η προσευχή του ναμαζίου έγινε από τον ιμάμη του Κιαμπέ (ιερός τάφος του Μωάμεθ), δρ Μουσταφά. και την συγκέντρωση οργάνωσε ο «Σύνδεσμος Νεολαίας Ανατολίας».με το σύνθημα: «Πάρε το σετζαντέ (σ.σ.χαλάκι πάνω στο οποίο γίνεται το ναμάζι) και έλα». Σημειώνεται ότι πιστοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Αγίας Σοφίας άλλοι  από την Πολη, άλλοι από τους γύρω νομούς με λεωφορεία αλλά και από διάφορα σημεία της χώρας από την προηγούμενη νύχτα (4 τα χαράματα).Κατα ορισμένες εφημεριδες οι συγκεντρωμενοι ήταν χιλιάδες.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Σαλίχ Τουρχάν, που μίλησε πριν από το ναμάζι, είπε ότι δεν ήρθαν για να κάνουν μόνο ναμάζι μπροστά στην Αγία Σοφία αλλά ταυτόχρονα και για να εορτάσουν την Άλωση. «Όταν πάμε στην Αγία Σοφία, θα σπάσουμε τις αλυσίδες» φώναξε.

Επίσης πριν από το ναμάζι ο επικεφαλής του Συνδέσμου του νομού της Κωνσταντινούπολης, Αλί Ουγούρ Μπουλούτ, ανέγνωσε το φιρμάνι που είχε εκδώσει ο Πορθητής για τα ευαγή ιδρύματα. Μετά το ναμάζι στην πλατεία της Αγίας Σοφίας, ανέγνωσε το Κοράνι νοτιοαφρικανός, αναγνώστης Κορανίου Αμπντουρραχμάν Σαντιέν. Στη συνέχεια οι συγκεντρωθέντες, διαλύθηκαν φωνάζοντας το σύνθημα, «Να σπάσουν οι αλυσίδες και να ανοίξει η Αγία Σοφία». Η Αγία Σοφία  μετατράπηκε σε Μουσείο από το 1937

Ο βασικός τιτλος που έχουν τα δημοσιευματα είναι «Ναμάζι Άλωσης στην Αγία Σοφία».