Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Θυμίζει έντονα το κλασικό ψυχροπολεμικό ανέκδοτο, που ήθελε έναν Ρώσο ο οποίος δεν είχε πλέον επιχειρήματα να »αντιμετωπίσει» το αμερικανικό »όνειρο» να λέει τελικά στον Αμερικανό : »Ναι, αλλά κι εσείς βασανίζετε τους μαύρους!».
Ο λόγος για τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Νταβούτογλου που μη έχοντας να πει κάτι επί της ουσίας για να αντικρούσει τα επιχειρήματα υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας 1,5 εκ Αρμενίων το 1915 που ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο και… ευλόγησε ο Πάπας, το …»γύρισε» αλλού:»Εάν η Ευρώπη ανοίξει και κοιτάξεις την Ιστορία θα δει το τι έγινε στην Αφρική, το τι έγινε στην Ασία, το τι έγινε στην Αυστραλία, που χάθηκαν ορισμένες τοπικές φυλές; Που είναι οι Αβορίγινες; Που είναι οι Ερυθρόδερμοι; Που είναι οι περισσότερες φυλές στην Αφρική; Πώς σβήστηκαν από την Ιστορία; Πώς εξαφανίστηκαν;».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, ο κ. Νταβούτογλου, σε ομιλία του αντέδρασε και πάλι στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την γενοκτονία των Αρμενίων του 1915.»Αν μνημονεύσουμε τα γεγονότα, κατά τα τελευταία 100 χρόνια, θα παρατηρήσουμε πολλά δυσάρεστα γεγονότα. Βλέπουμε ότι από άτομα είτε θεσμούς, γίνονται δηλώσεις, οι οποίοι είναι ανοιχτές για εκμετάλλευση Γίνονται δηλώσεις από τον Πάπα. Στις δηλώσεις αυτές, αντιδράσαμε. Ελήφθη κάποια απόφαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όσες περιθωριακές ομάδες υπάρχουν στην Ευρώπη βρήκαν την ευκαιρία να ευκαιρία να πάνε στο Ευρωκοινοβούλιο.
Είπα- συνέχισε- στον αξιότιμο Σούλτς ότι εάν η Ευρώπη ανοίξει και κοιτάξεις την Ιστορία θα δει το τι έγινε στην Αφρική, το τι έγινε στην Ασία, το τι έγινε στην Αυστραλία, που χάθηκαν ορισμένες τοπικές φυλές; Που είναι οι Αβορίγινες; Που είναι οι Ερυθρόδερμοι; Που είναι οι περισσότερες φυλές στην Αφρική; Πώς σβήστηκαν από την Ιστορία; Πώς εξαφανίστηκαν;».
Βεβαίως η ιστορική αλήθεια – παρά την περί του αντίθετου πρόθεση του κ. Νταβούτογλου- γίνεται μπούμεραγκ για τον Τούρκο Πρωθυπουργό: Γιατί πράγματι κάποιοι και κάποιες συνθήκες σχεδόν εξαφάνισαν τους Ινδιάνους και τους Αβορίγινες, όπως προσπάθησε και η Τουρκία να το κάνει με τα εκατομμύρια των Αρμενίων και των Ποντίων και των Ελλήνων που έσφαξε ή ξερίζωσε…
Ταυτίζει το Ισλάμ και τον ισλαμισμό με την Τουρκία
Επίσης ο κ. Νταβούτογλου πέραν της…φυγής δια των… Ινδιάνων κλπ προχώρησε και σε μια πονηρή – πλην όμως αβάσιμη και ανιστόρητη- ταύτιση του θέματος της Γενοκτονίας με μια υποτιθέμενη »φυλετική διάκριση στην Ευρώπη», με προφανή στόχο να φανεί η Τουρκία ως δήθεν διωκόμενη επειδή (δήθεν πάλι…) εκφράζει τον ισλαμισμό:
»Αν θα γίνει κάποια συμβολή στην ειρήνη, εάν ο ευρωπαϊκός πολιτισμός διατηρήσει τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα και τη δομή των διαφόρων θρησκειών, είπε, τότε δε θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις που θα προκαλούν μίσος και εχθρότητα. Η αντίθεση κατά του Ισλάμ και της Τουρκίας που ακούγεται από την Ευρώπη τον τελευταίο καιρό είναι κάτι που προκαλεί. Πχ το θέμα Τουρκίας – Αρμενίας έχει περάσει πλέον από τα όρια του τουρκο-αρμενικού θέματος. Είναι μία νέα απήχηση της φυλετικής διάκρισης στην Ευρώπη. Οι Τούρκοι και Αρμένιοι έζησαν μαζί επί μία χιλιετηρίδα, σε μας δε δημιουργήθηκε γκέτο. Εμείς είμαστε έτοιμοι για την ανάπτυξη των γειτονικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας – Αρμενίας, είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε τους πόνους αλλά όχι να υποκύψουμε».
»Από το ένα αυτί μας θα μπει κι από το άλλο θα βγει»
Βέβαια δεν ειναι μόνο ο κ. Νταβούτογλου: Το στίγμα το δίνει ο ίδιος ο Τούρκος Προεδρος κ Ερντογάν που τις προάλλες απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την Γενοκτονία του 1915 και τη πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε με άλλα λόγια οτι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις αποφάσεις της Ευρωβουλής.
Επισημαίνοντας, συγκεκριμένα, ότι δεν δίνουν σημασία στην απόφαση που θα λάβει το Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Erdogan συνέχισε λέγοντας: »Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι είδους απόφαση θα λάβουν. Όμως δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί ως έθνος βρισκόμαστε σε άμυνα. Ως Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν έχω κανένα προβληματισμό να στέκομαι σε στάση άμυνας για το θέμα.. Δεν υπάρχει καμία ‘σκιά γενοκτονίας επάνω μας’. Τη στιγμή αυτή, στη χώρα μου βρίσκονται γύρω στους 100.000 Αρμένιοι. Άραγε στη χώρα σας πόσοι Αρμένιοι βρίσκονται? Εάν θέλουμε μπορούμε να απελάσουμε όσους δεν είναι πολίτες αυτής της χώρας, αλλά δεν το κάνουμε(…) Δεν ξέρω πόσο σωστό είναι να προβαίνει κανείς σε τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε μια χώρα που πράττει τα ανωτέρω. Όποια απόφαση κι αν λάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο »από το ένα αυτί μας θα μπει κι από το άλλο θα βγει» Η Τουρκία δε φταίει σε κάτι. Οι ΗΠΑ τι λένε;»