«Eμφύλιος» στην κυβέρνηση Ερντογάν για τις φοιτητικές εστίες

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Για πρώτη φορά από την ημέρα της διακυβέρνησης της Τουρκίας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο Ερντογάν δέχθηκε πρωτοφανή δημόσια διαφωνία από το σημαντικότερο στέλεχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς. Αφορμή για την επίθεση και τη διαφωνία ήταν οι δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με τη συγκατοίκηση φοιτητών και φοιτητριών όπου είχε τονίσει πως θέλει να ληφθούν μέτρα για να μην νοικιάζουν από κοινού σπίτια!

Οι δηλώσεις Ερντογάν είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Zaman και ήταν πληροφορίες από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Κόμματος.
Ο Μπουλέντ Αρίντς ως κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε διαψεύσει τα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το περιεχόμενο τη σχετικής ομιλίας του πρωθυπουργού. Είχε αντιληφθεί πως μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης θα αντιδρούσε έντονα στις απόψεις του τούρκου πρωθυπουργού.
Όμως ο Ερντογάν την επόμενη μέρα, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες επανέλαβε τις απόψεις του και ουσιαστικά εξέθεσε τον αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Μπουλέντ Αρίντς δεν σιώπησε όπως έχει κάνει στο παρελθόν αλλα με συνέντευξη του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Turk ανέφερε πως ο Ερντογάν εξέθεσε τον ίδιο και την κυβέρνησης.

Προχωρώντας σε μια ασυνήθιστη δημόσια ανταπάντηση, ο Αρίντς, παραχωρώντας χθες μια συνέντευξη στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, υποστήριξε πως ο Ερντογάν εξέθεσε την κυβέρνηση άνευ λόγου.
«Υπάρχει μια σαφής αντίφαση ανάμεσα στην δική του ομιλία ως πρωθυπουργού και στην δική μου δήλωση ως κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν ευθύνομαι εγώ για αυτή την αντίφαση και μάλλον ο Ερντογάν πρέπει να εξηγήσει τους λόγους αυτής της αντίφασης », δήλωσε ο Αρίντς.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπενθύμισε στον «Ερντογάν τη θέση που έχει μέσα στο κόμμα και δήλωσε πως «η ευθύνη μου στην κυβέρνηση δεν είναι απλώς αυτή του υπουργού. Δεν είμαι απλώς ένας υπουργός που καταλαμβάνει έναν θώκο. Είμαι κάποιος που εκπροσωπεί τις γνώμες και τις σκέψεις, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αυτού του κόμματος. Έτσι με βλέπουν όλοι. Δεν είμαι σάκος του μποξ! Έχω ένα βάρος στο Κόμμα».

O Aρίντς εξέφρασε και την άποψη του για το θέμα της συγκατοίκησης των φοιτητών και έδειξε να διαφωνεί με τον Ερντογάν « εγώ αντιλαμβάνομαι το τι θέλει να πει ο πρωθυπουργός μας για την προστασία των νέων μας και συμφωνώ, όμως δε νομίζω πως είναι σωστό να αναφέρει πως αν χρειαστεί θα κάνουμε νομοθετική ρύθμιση και να εμφανίζονται νομάρχες που δηλώνουν πως θα κάνουν αυτό που ζητά ο πρωθυπουργός».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πως είναι υπέρ του διαχωρισμού των φοιτητικών εστιών σε ανδρικές και γυναικείες συνεχίζοντας να προβληματίζει την αντιπολίτευση που θεωρεί πως οδηγεί πιο κοντά τη χώρα σε νόμους του Ισλάμ.. « Ως συντηρητικό κόμμα , τα παιδιά, οι φοιτητές όλων είναι υπο την προστασία μας. Εμείς δεν επιτρέπουμε και δεν θα επιτρέπουμε φοιτητές και οι φοιτήτριες να μένουν μαζί στις εστίες. Οτι θέλουν ας γράψουν οι αρθρογράφοι. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από άποψη παιδείας και απόδοσης. Συνεχίζουμε τον διαχωρισμό των φοιτητών και των φοιτητριών και έχουμε προχωρήσει στο θέμα αυτό κατά 70%» ε
ίχε τονίσει ο τούρκος πρωθυπουργός.

Ο έμπειρός πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος Χασάν Τζεμάλ σχολιάζει το θέμα πως « το θέμα Μπουλέντ Αρίντς είναι ένα μήνυμα πως το ΑΚP δεν ανήκει μόνο στον Ερντογάν».
Ο Μπουλέντ Αρίντς είχε διαφωνήσει και με τις δηλώσεις και τη σκληρή πολιτική του Ερντογάν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο πάρκο Γκεζί , ο ίδιος είχε προσπαθήσει να μειώσει την ένταση κατά τη διάρκεια της απουσίας του τούρκου πρωθυπουργού στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Eρντογάν: «Δεν μπορούν να συγκατοικούν φοιτητές με φοιτήτριες «