Μετά από τις διαδηλώσεις και την κοινωνική αναταραχή τα σκάνδαλα διαφθοράς υπουργών του. Η αποκαθήλωση Ερντογάν συνεχίζεται.
Πολιτικό σεισμό προκαλεί στην Τουρκία το σκάνδαλο δωροδοκίας υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν που ήρθε στο φως και εμπλέκει κορυφαία ονόματα της τουρκικής πολιτικής σκηνής, όπως ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκμέν Μπαγίς. Το μεσημέρι, στο προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας έγιναν δεκτοί από τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, οι πρόεδροι των τεσσάρων ανώτατων δικαστηρίων (Συνταγματικό Δικαστήριο, Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, Συμβούλιο του Κράτους, Ελεγκτικό Συνέδριο) ο πρόεδρος του στρατιωτικού Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και ο υπουργός δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.
Πρόκειται για τακτικό ετήσιο γεύμα που παραθέτει κάθε χρόνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά φέτος δεν είναι απλά ένα «ετήσιο δείπνο». Είναι κάτι πολύ περισσότερο εξαιτίας των συνταρακτικών αποκαλύψεων.
Όλα αυτά ενώ νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρεσβευτή Φράνσις Ρικιαρντιόνε.
Ερντογάν: Θέλουν να γίνουν κράτος εν κράτει
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έκρυψε, από την πρώτη στιγμή, πως πίσω από τις αποκαλύψεις «βλέπει» συνωμοσία για να πέσει η κυβέρνησή του. Μίλησε για «βρώμικη επιχείρηση» της Διεύθυνσης Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης, που οδήγησε στην κράτηση 12 προσώπων, μεταξύ των οποίων του διοικητή της μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας, του δημάρχου της παλιάς Πόλης (Φατίχ) και στενών συγγενών τριών μελών του υπουργικού συμβουλίου, με κατηγορίες για διαφθορά.
«Αυτά όλα δεν μας ξαφνιάζουν, θέλουν να γίνουν «κράτος εν κράτει»», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και τόνισε ότι θεωρεί τα γεγονότα αυτά συνέχεια των «προσπαθειών αποσταθεροποίησης», όπως χαρακτήρισε τις διαμαρτυρίες στην πλατεία Ταξίμ το περασμένο καλοκαίρι.
«Αυτοί που απέτυχαν με τα γεγονότα του Γκεζί, κάνουν τώρα νέα βήματα. Θα αποκαλυφθεί αυτή η οργάνωση, η οποία θέλει να γίνει κράτος εν κράτει», δήλωσε.
Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι είναι περίεργο να παρακολουθούνται επί 14 μήνες σημαντικά μέλη της κοινωνίας χωρίς να έχουν ενημερωθεί γι’ αυτό οι προϊστάμενοι σε αρχές των υπηρεσιών που παρακολουθούν. «Αυτό που γίνεται δεν έχει σχέση με τη διαφθορά και τις ατασθαλίες, πρόκειται για μία πολιτική εργολαβία», εκτίμησε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Πρόκειται για σπείρα, πρόκειται για συμμορίες», είπε.
«Όπως υπάρχουν «καλοθελητές» στο εξωτερικό και σχεδιάζουν αυτά τα πράγματα, υπάρχουν και παραφυάδες τους στη χώρα μας», είπε ακόμα. «Δεν θα κατονομάσω αυτές τις παραφυάδες. Μπορείτε να το καταλάβετε μόνοι σας», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός
Αναφερόμενος στη διάσταση της διερεύνησης της διαφθοράς ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.
«Δεν θα πράξουμε τα απαιτούμενα βήματα επειδή το θέλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης», είπε. «Γνωρίζουμε πολύ καλά τη βρωμιά που υπάρχει», συνέχισε. «Γνωρίζουμε πολύ καλά και τις βρομιές εκείνων που μας έφτασαν σε τραγικό χάλι. Δε θα αναφερθώ στα ονόματά τους, αλλά ο λαός μας αυτούς τους γνωρίζει καλά», είπε.
«Είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας» τόνισε και εξήγησε ότι «γίνονται προσπάθειες ώστε να αλλάξουν την αντίληψη του έθνους, γίνονται προσπάθειες να μετατρέψουν σε αρνητικά όλα τα θετικά που έγιναν. Αλλά και πάλι δεν θα καταφέρουν αυτό που θέλουν».
«Την απάντηση στα κόμματα της αντιπολίτευσης θα τη δώσει ο λαός στις εκλογές στις 30 Μαρτίου», κατέληξε.