Siper: Επιτυχημένη βολή του τουρκικού συστήματος αεράμυνας με καινούργιο πύραυλο [vids]

Η Τουρκία συνεχίζει με γρήγορους ρυθμούς το πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου πυραυλικού συστήματος αεροπορικής εμβέλειας τύπου Siper, το οποίο θα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ολοκληρωμένης και πολυεπίπεδης αντιαεροπορικής ασπίδας «Steel Dome».

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μια ακόμα βολή του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Siper στο πεδίο βολής της Σινώπης, κατά την διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκε ο πύραυλος «Product-2» με εμβέλεια μεγαλύτερη των 150 χιλιομέτρων, ενώ επιθεωρήθηκε η επιχειρησιακή λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Πυρός και των συστημάτων ζεύξης δεδομένων (Data Link) σε συνδυασμό με το καινούργιο βλήμα.

Μετά την επιτυχημένη δοκιμή, ο Χαλούκ Γκιοργκιούν, επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανικών Τουρκίας (SSB), δήλωσε ότι το «πυραυλικό σύστημα Siper είναι η αποτρεπτική δύναμη μεγάλης εμβέλειας και υψομέτρου του προγράμματος Steel Dome, με το οποίο θα προστατεύονται εγκαταστάσεις και υποδομές στρατηγικής σημασίας, καθώς το Siper θα μπορεί να αναχαιτίζει εχθρικές απειλές όπως μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους cruise, ενώ στο μέλλον θα αναπτύξουμε έκδοση που θα αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους».

Όπως έχουμε αναφέρει στο OnAlert.gr, η Τουρκία στοχεύει να θέσει το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας τύπου Siper σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους, με τις πρώτες πυροβολαρχίες να χρησιμοποιούν τους πυραύλους «Product-1» με εμβέλεια άνω των 100 χιλιομέτρων και σε δεύτερο βαθμό θα ενσωματωθούν στο οπλοστάσιο οι πύραυλοι «Product-2» με εμβέλεια άνω των 150 χιλιομέτρων.

Το πρόγραμμα Steel Dome

Από την άλλη, το Steel Dome είναι ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ασφάλεια του εναέριου χώρου της χώρας με προηγμένες, πολυεπίπεδες δυνατότητες. Θα διαθέτει συστήματα μεταφοράς δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σε επιχειρησιακά κέντρα και θα αξιοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να υποστηρίζει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.

Το Steel Dome είναι μια πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από την Aselsan σε συνεργασία με τη Roketsan και το τουρκικό κυβερνητικό ερευνητικό ινστιτούτο TÜBİTAK SAGE. Θα αποτελείται από: